Gerçi, meydanın ortasındaki fıskiyeler, özellikle akşamları güzel bir görüntü oluşturacak olsa da, meydanın bir nebze olsun yeşillendirilmesi, karo zemin üzerine de -gerektiğinde taşınabilir- saksı ağaçlar ve çiçeklerle yeşillik kazandırılması gerektiği savunuluyor.

Meydanın doğu kısmında dün sabah başlanan çalışmalar üzerine bilgisine başvurduğumuz Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, bu toprak alana ağaç dikileceğini, meydanın çevresinin yeşillendirilmesi için de çalışıldığını söyledi.

Başkan Yardımcısı Zahir, kafeteryaların kira ihalesinin 12 Mart’ta yapılacağını, otopark ve WC işletmesi için ihalenin ise 21 Mart’ta planlandığını bildirdi. Alper Zahir, meydanda yapılabilecek çalışmaların, önümüzdeki günlerde Belediye Başkanı Zeki Gül’ün yerinde yapacağı incelemelerle tespit edileceğini de ifade etti.

Bilindiği gibi, Hükümet konağı karşısındaki binaların yıkılarak, arkadaki açık otoparkla birlikte burasının “kent meydanı” şeklinde düzenlenmesi, gazeteniz ÇORUM HABER tarafından Çorum’un gündemine getirilmiş ve ısrarla savunulmuştu.

Belediye’nin de sahiplenmesiyle bu projenin hayata geçirilmesi için ilk adımlar atıldı. Önce eski Adliye binası yıkılıp Valiliğin bahçesi genişletildi, devasa bir yeşil alan kazanıldı. Tekel binası yıkılıp arkadaki otoparkla birleştirilerek, 2016 yılının Ağustos ayında meydan ve yeraltı otoparkı projesi, 16.7 milyon liraya ihale edildi. Daha sonra ise Özel İdare binası yıkılıp meydana katıldı.

Eski Devlet Hastanesi’nin ön bahçesine yapılan Sağlık Kompleksi’nin tamamlanması üzerine, sağlık birimlerinin yeni binaya taşınması için de geçtiğimiz günlerde ihale yapıldı. Dolayısıyla, Sağlık Müdürlüğü binasının da birkaç ay içinde yıkılması ve meydana dahil edilmesi bekleniyor.

Yine ÇORUM HABER okurlarının yakından izledikleri gibi, ÇORUM HABER bu meydana “Kadeş” isminin çok yakışacağını ısrarla savunmaya devam ediyor. Zira, tarihin ilk yazılı barış antlaşmasının taraflarından biri olan Hititler, bu topraklarda dünyanın en önemli uygarlıklarından birine hayat verdiler. Hitit başkenti Hattuşa’yı bağrında taşıyan Çorum, dünyada “barış kenti” unvanını en fazla hak eden kentlerden biri.

Bu meydana “Kadeş” adının verilmesi, “dünyanın merkezi” Çorum’u, “dünyanın barış merkezi” niteliğiyle de uluslararası bir prestije kavuşturabilir. Kadeş barış antlaşmasının bir maketiyle de, Çorum’a “barış ve kültür kenti” olma yolunda psikolojik bir üstünlük kazandırmak mümkün olabilir.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim