Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından Muhasebeciler Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yemekte konuşan Vali Ahmet Kara, Türkiye Cumhuriyeti’in kurulduğunda toplumun 3/1’inin gazi, 3/1’inin yaşlı ve 3/1’ inin çocuk olduğunu kaydederek, savaşın kazanıldığını ancak değerlerin yitirildiğini, ticareti bilen azınlıkların ülkeyi terk ettiğini ve halkın eğitimsiz bir toplum olarak ortada kaldığını ifade etti. Aradan geçen sürede toplumun eğitim derecesinin yükseldiğini belirten Vali Kara, mecburi eğitimin lise seviyesine çıkarıldığını dile getirdi.
Devletin tek partili yönetimden çok partili yönetime geçmesinden sonra Sivil Toplum Kuruluşlarının önemini kavranmaya başladığını anlatan Vali Kara, “Devlet eskiden olduğu gibi halkla ilişkileri dikkate almayan ceberrut bir yönetimden vazgeçmiş halkını sevmeyen idareci idarecilik yapamaz felsefesini yerleştirmiş garnizon devleti ve gardiyan devletinden bürokrasi devletinden toplum referanslı devlet haline gelinmiştir. Gelecekte sizler de bütün sivil toplum örgütleri de devlete destek veren değil, yönetimin ortağı haline geleceğinizi öngörüyorum” diye konuştu.

KAYITLARIN DOĞRULUĞUNDA MALİ MÜŞAVİRLERİN ÖNEMİ BÜYÜK
İl Defterdarı Ali Sormaz da konuşmasında, belirli zamanlarda rapor çıkarmanın geçmişin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek bu kayıtlarda yer alan rakam ve sonuçların gerçeği yansıtması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de mali müşavirlik mesleğinin ete kemiğe kavuşmasının 1989 yılına kadar gittiğini anlatan Sormaz, Varlıkların yönetilmesinin ihtisas gerektirmesi nedeniyle bu mesleğin gelişmeye başladığını, ilk zamanlar da işletme sahiplerinin mali müşavirlerden ve muhasebecilerden onların istekleri doğrultusunda rapor vermeleri, mali tabloları bu şekilde düzenlemeleri istenirken muhasebe kayıtlarının ruhunu anlayan mali müşavirlerin varlıkların dürüstçe yönetilmesinde ve düzenlenmesinde inisiyatif kullanarak işletme sahiplerini yönelttiklerini vurguladı.
İl Defterdarı Ali Sormaz, “Ortak paydası çorumun menfaati olan konularda birbiri ile paydaş olan kurumlar kamuda defterdarlık, sivil toplumda da Ticaret Sanayi Odası, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile birlikte güzel görüşmelerde bulunduk ve gördük ki hepimizin düşüncesi aynı gerisi gelir diye düşünüyorum” dedi.

“MESLEK SAYGINLIĞIMIZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, muhasebeciliğin dünyanın en saygın mesleklerinden birisi olduğunu belirterek, meslek grupları içerisinde kısa bir dönemdir faaliyette olmalarına çok önemli adımlar atıldığını söyledi.
Yemekte yaptığı konuşmada; eksiklerin bulunduğunu ancak bunların süratle giderilmeye devam edildiğini söyleyen Akdemir, “Saygınlığımız Türkiye’de her geçen gün biraz daha artıyor. Bunda en büyük pay odalarımızın, oda başkanları ve yöneticilerimizin. Çorum’da emeği geçen yöneticilere ve meslek mensuplarına teşekkür ediyorum” dedi.










(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim