Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen programa katılan Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Evkuran, “Değerler eğitimi” kavramı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’nın birçok ülkesinde de toplumsal değerler konusunda çeşitli araştırmaların yapıldığını belirten Prof. Dr. Evkuran, değerler eğitiminin anlatılmasında empatik bir üslubun kullanılması gerektiğini söyledi.
Toplumda insanların huzur ve güven içerisinde yaşamaları için hukuk kurallarının tek başına yeterli olmadığını ifade eden Evkuran, insanları bir arada tutan toplumsal değerlere ihtiyaç olduğunu, bu noktada da değerler eğitiminin önem kazandığını dile getirdi.
Evkuran, “Haberlerin çok hızlı yayıldığı, toplumsal dönüşümün ise çok hızlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir dönemde, güçlü, özgüveni yüksek, kendi kararlarını kendisi alan, iyi-kötü ayrımı yapabilen ve geleceğe güvenle bakan bireyler yetiştirmek zorundayız” dedi.
Toplumsal yaşamda empati yapmanın önemine de değinen Prof. Dr. Evkuran, “İnsan, iyiye de kötüye de giden yolları kendi aklıyla bulur. Fakat insanoğlunun arzu ve özlem duygusuna sahip bir varlık olduğunu unutmamalıyız. Bu dünyayı ancak güçlü bireyler yorumlayabilir. Sizler de çok okumalı ve araştırmalısınız. Özellikle dünya klasiklerini okumanızı tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Toplumda unutulmaya yüz tutmuş değerleri gençlere hatırlatmak adına Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Değerler Eğitimi” projesi başlattığını belirten İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Adem Korukçu da, kategoriler halinde toplumsal değerlerden bahsetti.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim