HİTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler'in de katıldığı panel, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Programın açış konuşmasını yapan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek, İstiklâl Marşı'nın kabulünün 97. yıl dönümü programının hazırlanmasıyla ilgili olarak öğrencilerden yoğun talep geldiğini vurgulayarak bunun bir bayrak yarışı olduğunu; vatanını, milletini seven bu gençleri yetiştiriyor olmaktan gurur duyduğunu belirtti.

İstiklâl Marşı’nın Kıbrıs’ın da milli marşı olduğunu vurgulayan Demiryürek, Kıbrıs’ta her Cuma bayrak göndere çekilirken İstiklâl Marşı’nın okunduğunu ve her Pazartesi bayrak indirilirken yine özel bir törenle İstiklâl Marşı’na yer verildiğini ifade etti. Mehmet Âkif Ersoy’un da çok önemli ve büyük bir şair olduğundan bahseden Demiryürek'in ardından sözlerine başlayan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Emre Güler ise “Al bayrağın gölgesinde al olanlar”ın asla unutulmayacağını vurguladı ve “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” diyerek sözlerine son verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık ise Mehmet Âkif’in büyük bir şair oluşu ve İstiklâl Marşı’nın niteliği hakkında konuşarak günün anlam ve önemi üzerinde durdu. Açış konuşmalarının ardından Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinin hazırlamış oldukları programa geçildi. Öğrencilerden Osman Çulha'nın sunuculuğunu üstlendiği programda sırasıyla Mehmet Âkif’in “Âtîyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak” şiirini Meryem Temel, “Ordunun Duası” adlı şiirini ise Oğuzhan Daşkın okudu.

Panel kısmında ise “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı’nın Kabulü Süreci” adlı konuşmayı Gülsüm Sağlam ve “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı’nın Diğer Ülkelerdeki Etkileri” adlı konuşmayı ise Ferhat Bulut yaptı.

Programın sonunda “Liseler Arası İstiklâl Marşı Okuma Yarışması”nda Türkiye Birinciliği derecesine sahip olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Hilal Tunç, İstiklal Marşı’nın tamamını okudu. Konuşmalar ve şiirler arasında İstiklâl Marşı ile ilgili video gösterimleri de yapılan program “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” dilekleriyle sona erdi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim