Sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından, tuttuğu nöbet saatine göre 15 ila 90 gün arasında yararlanma şansına sahip olacağını, bu haktan yararlananların 3 yıla kadar erken emeklilik hakkı elde edeceğini ifade eden Gök, “Hekimler için emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması konusunda yasal düzenleme yapılacak. Hekimin kendi isteği, idarenin de onayıyla bu yaş her yıl bir sene artırılacak ve doktorlar 72 yaşına kadar çalışma hakkı elde edebilecek” dedi.
Kamuoyuna müjde diye lanse edilen bu açıklamaya dikkatle bakıldığında görülmekte olan sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunun ve 500 bin sağlık çalışanının var olduğu gerçeğinin göz ardı edildiğini belirten Gök, açıklamasında şunları söyledi:
“Her düzenlemede sağlık çalışanlarını bölmek, ayrıştırmak ve ötekileştirmek çalışma barışını ve işyerinde huzuru yok etmektedir. Fakat Sağlık Bakanlığı bu yanlışında ısrar etmektedir.
Sağlık çalışanlarının emeklilikte yaşadıkları gelir kaybı sadece doktorlarımızın değil tüm çalışanların temel sorunudur. Bunun için de sendikamız olarak döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmasını uzun zamandır talep etmekteyiz. Tüm çalışanların ortak sıkıntısını çözüme kavuşturmak varken bunu sadece doktorlarımız açısından değerlendirmeye alınması çok büyük bir vebaldir.
Hepinizin bildiği gibi daha önce sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması ile ilgili bir kanuni düzenleme yapılmıştı. Fakat bu düzenleme sadece kağıt üstünde kalmıştır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların yüzde 90’ından daha fazlası tutuksuz yargılanmaktadır. Dolayısıyla burada asıl sorun çıkarılan kanunların hakim ve savcılar tarafından titizlikle uygulanmasından geçmektedir. Bu nedenle sağlık çalışanlarını tehdit edenler ve onlara hakaret edenlerin tutuklanması ile ilgili düzenleme olumludur fakat mesele bunun uygulanmasıdır. Adli makamların bu konuda hassas olmasının sağlanmasıdır. Ayrıca sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların koruyucu ve acil sağlık hizmetleri dışında sağlık güvencelerinin askıya alınması da gereklidir. Bu da önemli bir caydırıcı unsur olacaktır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim