Çorum Belediyesi tarafından Türkiye Diyanet Vakfı, İl Müftülüğü, Vakıf Fuarcılık ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi işbirliğiyle düzenlenen “5. Geleneksel Kitap ve Kültür Günleri” görkemli bir törenle hizmete açıldı.
Hürriyet Meydanı’nda bulunan kitap fuarının dün gerçekleştirilen açılış törenine Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, AKP Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Çorum Belediyesi Mehteran Takımı’nın konseriyle başlayan açılışın ilk konuşmasını İl Müftüsü Mehmet Âşık yaptı. Kur’an-ı Kerim’in ilk emrinin “Oku” olduğunu anımsatan Müftü Âşık, bu emre herkesin titizlikle uyması gerektiğini söyledi.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise bu yılki Kitap ve Kültür Günleri’ne 95 yayınevinin katıldığını belirterek, 35 stant bulunan alanda yaklaşık 50 bin ziyaretçinin ağırlanmasının beklendiğini kaydetti.



“KİTAP OKUMAYA SADECE 1 DAKİKA AYIRIYORUZ”
Başkan Muzaffer Külcü, Belediye hizmetlerinin sadece alt yapı çalışmaları ve şehrin fizikî düzenlemelerinden ibaret olmadığını belirterek, “Bizim belediyecilik anlayışımıza göre kentte yaşayan insanların fiziksel konforu ne kadar önemli ise zihinsel konforu da o kadar önemlidir. Bu nedenle devamlı surette çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere katkı sağladık. Farklı panel, seminer, konferans ve sempozyum gibi etkinliklere ev sahipliği yaptık. Bu yöndeki çalışmalarımızı bundan sonraki süreçte de daha da artırarak sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Okumanın bir varlık ya da yokluk meselesi olduğunu vurgulayan Külcü, fark yaratmak için herkesin mutlaka okuması gerektiğini belirtti.
Dünya ülkeleriyle Türkiye’deki kitap okuma alışkanlıkları ve istatistiklerini de kıyaslayan Muzaffer Külcü, “İşte bu konuda maalesef iç açıcı şeyler söyleyemiyoruz. Japonya’da insanlar yılda 25, İsveç’te ise 15 kitap okurken, ülkemizde bu rakamın 0.17 olduğunu görüyoruz. Bizim insanımız günde 6 saatini televizyon izlemeye, 3 saatini ise akıllı telefon ile internete ayırırken, sadece 1 dakika kitap okuyor. Kendimize, topluma ve ülkemize yararlı olabilmemiz için okumak ve üretmek zorundayız. Ancak daha fazla okumamız hâlinde fark yaratabiliriz.” şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen AKP Çorum Milletvekilleri Cahit Bağcı ve Salim Uslu da okumanın önemine vurgu yaparak, 5. Kitap ve Kültür Günleri’ne katkı sağlayan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ettiler.
Konuşmaların ardından kitap fuarının kurdelesini hep birlikte kesen protokol üyeleri, yayınevlerinin stantlarını gezdiler.
5. Kitap ve Kültür Günleri 20 Mayıs’a kadar açık kalacak. Fuar kapsamında çeşitli yayınevleri tarafından ağırlanacak olan bazı yazarlar, Çorumlu okurları için kitaplarını imzalayacaklar.




(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim