Bölgenin en büyüklerinden biri olan AVM, şimdi Çorum’ın yüz akı oldu. Çorumlular, çoluk-çocuklarıyla hafta sonlarını burada geçirebiliyorlar, konuklarını burada ağırlayabiliyorlar. Yine çevre yerleşim birimlerinden de insanlar, hem alışveriş, hem de eğlence için buraya akın ediyorlar.

Ahlatcı’nın 350 milyonluk bu büyük yatırımına, kamu yönetiminden yerel yönetime, meslek kuruluşlarından sokaktaki vatandaşa kadar her kademede anlayış gösterilmesi ve en azından güçlük çıkarılmaması memleket severliğin gereği idi. Ne var ki, halkın büyük teveccühüne karşılık, bu konuda bazı kurumlardan beklenen anlayış görülemedi.

Ahlatcı’nın, AVM çevresinin yeşil alan olarak açık tutulması, Çarşamba Pazarı’nın yeniden eski yerine kurulması, dolayısıyla beton yığınına dönüşmemesi arzusuna karşılık, civardaki tüm arsaları ranta dönüştürme eğiliminin öne çıktığına tanık olundu.

2016 yılında eski Otogar’ın arsası, Belediye tarafından satışa çıkarıldı. Ahlatcı, bu arsayı satın almak için ihaleye girmek istiyordu, ama ihaleye girmesi engellendi. Arsa, 16 milyon lira keşif bedelle ihaleye çıkarıldı, tek firmanın katıldığı ihalede 16 milyon 50 bin liraya, merkezi Çorum dışında olan bir marketler zincirine satıldı.

CHP Belediye Meclisi Grubu’nun açtığı dava üzerine, buna ilişkin imar planı değişikliği Çorum İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ancak, “mahkemece tespit edilen aykırılıkların giderildiği” öne sürülerek, benzer bir imar değişikliği Belediye Meclisi’nden tekrar geçirildi. Ayrıca, arsayı alan firmaya, “emsal 3” ve “24 kat” avantajı sağlandı. İş merkezi ve rezidans olacak binanın hafriyat ve temel çalışmasına da şu günlerde başlandı.

Çorum’dan Av. Teoman Şahin ve Ankara’dan Av. Hamza Yanık’ın açtıkları dava üzerine, Çorum İdare Mahkemesi, 15 Şubat 2018 tarih ve Esas:2017/864 sayılı kararıyla, mevzuata ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen işlemle ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

İmar planı değişikliğine ilan askı süresi içinde yapılan itirazın reddine ilişkin 7 Temmuz 2017 tarihli Meclis kararının iptali istemiyle açılan davayı inceleyen İdare Mahkemesi, ayrıntılı olarak gerekçeleri ortaya koyarak, “hukuka ve mevzuata aykırı olarak gerçekleştirildiği tespit edilen işlem nedeniyle, planlamaya konu bölgede imar ve inşaat işlemleri başlayabileceğinden, ortaya telafisi imkansız zararlar çıkabileceği” gerekçesiyle, yürütmenin durdurulması gerektiği kararına vardı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim