Kurban Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan İl Müdürü Ermiş, kesilecek canlı hayvanın hangi işletmeden geldiğinin, kesim öncesi ve sonrası veteriner hekim muayenesinden geçmesinin ve uygun hijyenik bir ortamda İslâmî usullere göre kesilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Kurban etlerinin kayıtlı veya onaylı, faaliyet alanları et parçalama tesisi veya kasap olan işletmeler tarafından asgari teknik ve hijyenik koşullara uygun bir biçimde parçalanması, paketlenmesi ve kıyma hâline getirilmesi gerektiğini hatırlatan Ermiş, “Bu işletmeler dışında faaliyet gösteren manav, kahvehane fırın vb. işletmelerin, işyerlerine kıyma makinası koyarak kıyma çekmeleri, hem sağlık, hem de kanunlar açısından uygun değildir.” dedi.
Kurban Bayramı süresince Gıda Kontrol Görevlisi ekiplerince denetimler yapılacağını hatırlatan İl Müdürü Ermiş, faaliyet alanı olmadığı hâlde kıyma çeken, et parçalaması ve paketlemesi yapan işletmeler ile teknik hijyenik koşullara uymadan faaliyet gösteren işletmelere idari para cezası uygulanacağını ve yurttaşların gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini Alo Gıda 174 hattına yapabileceklerini söyledi.
Kesim yapılan yerin, ete bulaşmaması için; zemin, duvar ve tüm sabit donanımlarla temasını önleyecek imkâna sahip olması gerektiğini kaydeden Ermiş şu bilgileri paylaştı:
“Ortamda 82 C’de sıcak su veya eşdeğer bir etkiye sahip alternatif bir sistem ile aletleri dezenfekte etmek için olanaklara sahip olmalıdır. Evcil tırnaklı hayvanların kesimi yapılıp kanı akıtıldıktan, baş ve ayakları ayrıldıktan, derisi yüzüldükten, böbrekleri ve böbrek yağları, üreme organları ve pelvis boşluğu yağları, salkım yağları, idrar kesesi ve bunların yağları, soluk borusu, yemek borusu ve diğer iç organları çıkarıldıktan ve kuyruk, sakrum omuru ile birinci kuyruk omuru arasından kesildikten sonra elde edilen bütün haldeki gövdeye hayvan karkası denilmektedir. Evcil Tırnaklı hayvanların bütün haldeki karkasları yarım veya çeyrek parçaya ayrılabilir. Daha sonraki parçalama, kemiklerin ayrılması, trimleme, dilimleme, zarların ayrılması, ambalajlama ve paketleme süresince sakatatların sıcaklığı 3 C’yi, diğer etlerin sıcaklığının 7 C’yi aşmayacak şekilde kalması sağlanır. Bu durumu sağlamak üzere ortam sıcaklığı 12 C’den fazla olmaması gerekir.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim