“Kişi başına düşen milli gelirde 10.000 $'ı bulmamıza rağmen orta gelir tuzağında kalan gelirimizi bir üst kademeye çıkarabilmek için bizlere düşen görev yüksek teknoloji ürünlerine yatırım yapmak, bu sayede imalat sanayisinin gelişimini hızlandırmaktır” diyen Dalyan, bunun için de Teknoloji Geliştirme Merkezi ve HÜBTÜAM'ın en etkin şekilde kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Çorum'da faaliyet gösteren sanayici ve işadamları tarafından 1995 yılında kurulan Çorum Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇORUMSİAD) olarak sanayici ve işadamlarının ortak bir Çorum paydası etrafında birliktelik çatısı altında toplamayı amaçladıklarını belirten Dalyan, konuşmasında şunları bildirdi:
“İş dünyasını gönüllülük bağıyla, herhangi bir siyasi grubun görüşüne veya yönlendirmesine dayanmadan bir arada tutmayı hedefleyen derneğimiz sosyal,kültürel.turistik ve ekonomik alanlar başta olmak üzere pek çok faaliyetler düzenleyerek aynı zamanda da üyelerinin birbirleriyle ilişkilerinin gelişmesi için çalışıyor.
12. Başkanlık dönemi olarak devir aldığımız dönemimizin başından itibaren gerçekleştirdiğimiz yurtdışı ticari heyet ziyaretleriyle ilimizde yapılan yurtdışı heyetlerinin artması konusunda öncü olduk ve önümüzdeki dönemlerde de çalışmalarımıza aynı yönde devam edeceğiz. Yapılan yurtdışı ticari heyet ve fuar gezileriyle işadamlarımıza hem yeni pazarlara açılma şansı sunmak hem de katma değeri daha yüksek iş fikirleri konusunda ufuklarını açmak için var gücümüzle çalışmaktayız.
Çorumlu işadamları tarafından 1995 yılında kurulan en eski STK olan ve sürekliliğini yıllardır sağlayan ÇORUMSİAD hiçbir kutuplaşmaya, siyasileşmeye ve ayrıma taraf olmayarak tüm sanayici ve işadamlarımızı kucaklamaktadır. Bu misyonu kendisine hedef olarak alan derneğimiz önümüzdeki dönemde yapacağı faaliyetlerle ilimizde yeni faaliyete geçen Teknokent yatırımına da dikkat çekecek aktivitelerle sanayici ve işadamlarımızı daha çok katma değer sağlayacak yüksek teknoloji ürünlerine yatırım yapma konusunda yol gösterici olmaya çalışacaktır. Kişi başına düşen milli gelirde 10.000 $'ı bulmamıza rağmen orta gelir tuzağında kalan gelirimizi bir üst kademeye çıkarabilmek için bizlere düşen görev yüksek teknoloji ürünlerine yatırım yapmak, bu sayede imalat sanayisinin gelişimini hızlandırmaktır. Bunun için de ilimizde yapılan Teknoloji Geliştirme Merkezi ve HÜBTÜAM'ın en etkin şekilde kullanılması için Hitit Üniversitesi ile sürekli iş birliği halinde olmak ve birlikte projeler yapmak gerekiyor.
İmalat sanayisinin gelişimini hızlandırmak, katma değeri artırmak için girişilen yeni teşvik modeli, kalkınma ajanslarımızın destekleri, TÜBİTAK projeleri, KOSGEB destekleri çok önemli olmakla beraber miktarlarının artırılmasına ihtiyaç vardır. Sanayide çeşitlenmeyi gerçekleştirebilmek için her şeyden önce üzerinde çok konuşulan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen sanayi envanteri çalışmasının tamamlanması gereklidir, bunun için derneğimiz de her türlü katkıyı yapmaya hazırdır. Geçtiğimiz günler sanayi envanteri ile ilgili çalışma başlayacağına ilişkin haber bizleri bu konuda da umutlandırmıştır.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim