1980’lerde Anadolu bozkırında sanayileşme hamlesini başlatarak “Anadolu Kaplanları” arasına adını yazdıran Çorumlular, devam eden yıllarda destek yerine köstek gördükleri için, sanayileşme sürecini tamamlama fırsatını bulamadılar ve Çorum ekonomisinde duraksama başgösterdi. Dolayısıyla, “KOBİ Başkenti” diye tanımlanan Çorum, ulaşması gereken hedeflerin uzağında kaldı.

Çorum’un çıktığı yolda gereken hızda ilerleyip “sanayi kenti” olamamasında, altyapı yönünden desteklenmeyişinin de payı büyük. Örneğin, üniversite Çorum’a çok geç kuruldu. Demiryolu, hâlâ etüt-proje aşamasında. Havaalanı inşaatı ise yarıda kaldı. Çorum’un sanayileşmesine, nitelikli büyümesine ivme kazandıracak başkaca büyük bir kamu yatırımı da gerçekleştirilemedi.

Bu süreçte Çorum’u geleceğe yönelik umutlandıran ve Çorumluların yüzünü ağartan bir gelişme; Ahlatcı grubunun büyümesi, değişik sektörlerde büyük yatırımlar yapması ve holdingleşmesi oldu. Ahlatcı Holding’in artan etkinliği ve yatırım gücü, KOBİ’leri de peşinden sürükleyerek yeniden büyüme sürecine girmelerine katkı sağlaması umudunu da içinde barındırıyor.

Özetle ben, toprağını seven, vizyon sahibi, atılımcı bir işadamının, bir kenti dönüştürebileceğine, kaderini değiştirebileceğine inananlardanım. Ahlatcı da, Çorum’un lokomotifi olabilir, çeşitli sektörleri durağanlıktan büyüme ve güçlenme trendine çekebilir, topyekûn bir ekonomik büyümenin, kentsel büyümenin, kültürel-sanatsal gelişmenin yolunu açabilir.

Ahmet Ahlatcı’nın, inanılmaz başarılara imza atarak Anadolu’da bir yıldız gibi parlaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dikkatini çekti ki, Ahlatcı’yı yurt dışı gezilerine davet etmeye, zaman zaman görüşmeye ve düşüncelerini, değerlendirmelerini almaya başladı. 10 Nisan 2017’de Çorum’a gelişinde, programda olmamasına rağmen Ahlatcı Altın Rafinerisi’ne gidip 40 dakika boyunca incelemesi, ayrıntılı bilgiler alması da duyduğu bu ilginin ve yakınlığın kanıtı.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Üsküdar Kısıklı’daki evlerinin bitişiğinde bulunan KADEM (Kadın ve Demokrasi) Vakfı’nda 16 Haziran Cuma akşamı, yalnızca 30 işadamı ile eşlerine bir iftar yemeği verdiler. Ahmet Ahlatcı ve eşi Sibel Ahlatcı da, Türkiye’nin önde gelen işadamlarıyla birlikte, bu iftarın davetlileri arasındaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iftar yemeğinde Ahmet Ahlatcı’yı diğer konuklara tanıtırken, “Ahmet Bey, yiğidin harman olduğu yerden, Çorum’dan” ifadesini kullandı ve Anadolu’da önemli işlere imza atan bir işadamı olduğunu özellikle vurguladı. Danışmanları da, Ahlatcı’yı yakın zamanda Kulliye’ye davet edeceklerini bu iftarda bir kez daha tekrarladılar.

Ahmet Ahlatcı, hiç kuşkusuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la her bir araya geldiğinde Çorum’un sorunlarından veya beklentilerinden bahsetmesinin yakışık almayacağının bilincinde. Ama, beklenir ki, Külliye’deki görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan zaten kendisine soracaktır ve O da, Çorum adına önemli bir takım konuları Erdoğan’a aktaracaktır.

Ahmet Ahlatcı’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değer verdiği işadamları arasında yerini alması, bu bakımdan Çorum’un çok yararınadır. Bir Çorumlu’nun böylesine prestijli bir konumda olması, tüm Çorumluları gururlandıracağı gibi, Çorum’un geleceği açısından da, işte bu nedenle umut vericidir. Ve bu anlamda tüm Çorum, Ahlatcı’nın arkasında durmalıdır.

Mehmet YOLYAPA

Editör: TE Bilisim