3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün ülkede devlet erkanı ile şefkatle kucaklaşan temsili engelli görüntüleri ile servis edildiğini, muteber STK temsilcileri sayesinde coşkuyla kutlanıldığını anlatan Çam, bu özel günün kutlamaya değil, empati yapmaya, çözüm üretmeye bir vesile olması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik, sosyal hayat, eğitim ve istihdam başlıklarında büyük zorluklara muhatap olan engellilerin, aileleriyle birlikte nüfusun % 25 lik dilimiyle her gün, her an mağdur durumda olduğunu belirten Çam, doğal nedenler kadar kazaların, ihmallerin de neden olduğu engelli olma halinin yalnızca kaza-kader boyutuyla ele alınamayacağını, engelli nüfusunun önemli bir kısmının önlenebilir kazalar, erken teşhisle tedavi edilebilir hastalıklar, akraba evlilikleri ile gebelik-doğum sırasındaki komplikasyonlar yüzünden engelli olabildiğini vurguladı.

Hayati Çam, “Sosyal devletin görevleri arasında; engellileri rehabilite etmek, hayata kazandırmak kadar, bu sayıya yenilerinin eklenmemesi için tedbirler almak vardır.

Uygulamaya baktığımızda; AB hayalinde dönük bir adım gibi duran engelli istihdamını düzenleyen yasalar maalesef işletilememektedir.

Çalıştırma kotalarında özel sektöre akıl veren devlet, caydırıcı olmayan yaptırımlarla ricacı durumda iken, kendi bünyesinde çalıştırmak zorunda olduğu kadroların birçoğunu boş tutmaktadır.

Yasa gereği, kamu kurum ve kuruluşları kadrolarında % 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. Güncel verilere baktığımız zaman; kamuda istihdam edilmesi gereken 62.244 engelli personel kadrosunun 13.441’i boştur.

Atama bekleyen yaklaşık 1500 ü EKPSS belgeli, eğitim fakültesi mezunu, formasyonlu öğretmen ise, kadrolu atanmalarıyla engelli öğrencilere rol modeli olacaklardır.

Protokol amaçlı Rezerve edilen asansörlerin varlığından da haberdarız.

Atama, tayin ve nöbet uygulamalarında pozitif ayrımcılığı hak eden engellilere “İş bulduğuna şükret!” denemez.

Aynı şekilde; sorumluluk vermeyerek değersizleştirmek, engeli nedeniyle zorlanacağı işleri yüklemek, “Bir köşede otur ve maaşını al!” demek de engelli çalışanlarımızın zaman zaman uğradığı psikolojik saldırılar arasındadır, suçtur.

Talebimizdir ki; 3 Aralık nedeniyle hatırlanan, yılın 364 günü YOK sayılan engelliler, bizim aile üyelerimiz ve değerli iş gücümüzdür. Onları yok sayarak hamaset içinde gün kutlayanları asli görevlerini yapmaya çağırıyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler günü farkındalık yaratsın, engelli hakları en kısa zamanda iade edilsin.

BASK ve bağlı sendikaların yöneticileri olarak mücadelemiz bu yönde sürecektir. Engelleri birlikte ve örgütlenerek kaldıracağız.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle birlikte yaşama ilkesinin hayata geçirilmesi için herkesi duyarlılığa, adım atmaya, engel çıkarmaktan vaz geçmeye çağırıyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim