Büyük Vadi’de düzenlenen eğlence programında konuşan Dinçer, “Günümüzde 500 milyonu aşkın engellinin yaşadığı dünyamızda toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için her yıl 3 Aralık günü, Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır” dedi.
Ülke nüfusunun yaklaşık % 12’sininin engellilerden oluştuğunu ifade eden Dinçer, yapılan tespitlere göre Çorum’un da engelli nüfusun yoğun olarak yaşadığı iller arasında yer aldığını dile getirdi.
Anayasa ve yasaların engellilere ilişkin, evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri öngördüğünü ve devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kıldığını belirten Dinçer, konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün sağlık, eğitim, istihdam, erişebilirlik, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda engellilere yönelik yeni yasal düzenlemelerin yapılması, kuşkusuz engelli vatandaşlarımız için sevindirici gelişmelerdir. Yapılan bu düzenlemelerin sonucunda engelli vatandaşlarımız, eğitim hakkına yönelik hizmetlerde, bakım hizmetlerinde, sağlık hizmetlerinde, istihdam, erişebilirlik, şehir içi ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanma gibi benzeri hususlarda önemli sosyal haklar elde etmişlerdir.
İlimizde Çorum Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü olarak imzaladığımız “evde sağlık, bakım ve sosyal destek hizmetlerinin” yürütülmesine ilişkin protokol çerçevesinde yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza en etkin biçimde hizmet sunulmaktadır.
Toplumdan soyutlanmadan, okuluna, işine giden, camilerde ibadet eden, spor ve sanat etkinliklerine katılan her bir engelli, bizi ve ülkemizi olumlu yönde etkileyecek ve toplumsal bilincimizi yükseltecektir.
Engellilik, sadece engellinin ve ailesinin sorunu olmayıp sosyal boyutları ile tüm toplumu ilgilendir bir husustur. İnsan onuruna yakışır bir hayat sürmek engelli olsun olmasın herkesin tabi hakkıdır.
Engelli vatandaşlarımızın ve yakınlarının yaşadıkları problemleri anlama ve onlara yaşamı kolaylaştırma adına herkesi empatiye çağırıyorum.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim