Duran Cesur, BAĞ-KUR emeklisi olup, çalışması devam edenlerden kesilen %15 oranındaki (SGDP) Sosyal Güvenlik Destek Primi oranının Temmuz ayından itibaren %10 olarak kesileceğini bildirdi.
23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde yapılan değişiklikleri anlatan SGK İl Müdürü Duran Cesur, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi: “5510 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesine “Kurumumuz BAĞ-KUR emeklisi olup, çalışması devam edenlerden kesilen %15 oranındaki (SGDP) Sosyal Güvenlik Destek Primi oranı Temmuz 2015 tarihinden itibaren %10 olarak kesilecektir” hükmü eklenmiştir.
4/a SSK ve 4/B BAĞ-KUR emeklilerimizden maaşları aylık 1000 TL'nin altında olanların aylıkları 2015 Temmuz ödeme döneminde 1.000 TL (dâhil) ve altında olanlar 100 TL tutarında, 1.000 TL’nin üstünde olanlar da 1.100 TL’yi geçmeyecek tutarda ayrıca artırılacak, (arttırılan gelir ve aylık tutarları dosya bazında olarak.) bundan BAĞ-KUR esnaf ve tarım emeklileri ile SSK işçi emeklileri, malullük ve dul yetim aylığı alanlar faydalanacaklardır.
(BAĞ-KUR kapsamında) Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde Nisan 2015 ayı sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları bu maddenin yayım tarihini takip eden ay başı itibarıyla yeniden başlatılır.
Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez.” hükmü eklenmiştir.
Örneğin BAĞ-KUR kapsamında kurumumuza 8 yıl borcu olan sigortalımızın emekliliği için 4 yıl hizmet yetiyorsa bu (4 yılı) kadar süreyi borçlanıp, kalan 4 yıldan vazgeçebiliyor. Bu nedenle enflasyon zammı, seyyanen zam ve SGDP indirimi 2015 yılı Temmuz döneminden itibaren emekli maaşlarına yansıtılacaktır.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim