Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda yapılan kongreye EMEP Merkez Disiplin Kurulu Üyesi İbrahim Akkaya, Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy-Sen) Genel Başkanı Sadık Turan, Eğitim-Sen Şube Başkanı Mustafa Gül ve Şube Sekreteri Hıdır Aygün, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Nevzat Veldet, DİSK/Emekli-Sen Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru, HDP İl Başkanı Ümit Küçükbayatlı, Çorum Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Av. Ahmet Özdel, Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tunç ile çok sayıda EMEP üyesi katıldı.

Divan Başkanlığı’nı Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy-Sen) Genel Başkanı Sadık Turan’ın üyeliklerin ise Ceylan Gökkaya ve Hüseyin Türkmen’in üstlendiği genel kurulda bir konuşma yapan EMEP İl Başkanı Cafer Gökmen, AKP iktidarının 7 Haziran seçimlerindeki yenilgisinin ardından ülkenin adeta bir kaosa sürüklendiğini diye getirdi. Diyarbakır, Suruç ve Ankara’da gerçekleştirilen canlı bombalı saldırılar eşliğinde ülkenin 1 Kasım seçimlerine gittiğini belirten Gökmen, zamanın Başbakanı Davutoğlu’nun Ankara Gar katliamının ardından ‘oy oranımız yükseldi’ dediğini anımsatarak, AKP’nin baskı ve şiddet politikaları sayesinde seçimi kazandığını söyledi.

16 Nisan’da yapılan halk oylamasında ise güçlü bir “hayır” cephesinin ortaya çıktığını dile getiren Gökmen, “Hile ve hırsızlık sonucunda sandıktan çıkan ‘hayır’ oyları bir anda ‘evet’ oylarına dönüştürüldü. Aslında 16 Nisan halk oylaması da AKP için bir yenilgi oldu” ifadelerini kullandı.

Demokrasi güçlerinin dağınıklığının AKP iktidarına yaradığının altını çizen Gökmen, “AKP’nin 15 yıllık vaatleri bir bir çöktü. Yolsuzluğu, yoksulluğu önleyeceğiz dediler. İleri demokrasi dediler. Geldiğimiz noktada hepsi birer hayal” dedi.

Gökmen, tüm emek ve demokrasi güçlerini tek adam tek rejim diktatörlüğüne karşı birleşmeye davet etti.

“SAVAŞ VE BASKI POLİTİKALARININ FATURASI HALKA ÖDETİLİYOR”

Gökmen’in ardından söz alan EMEP Merkez Disiplin Kurulu (MDK) Üyesi İbrahim Akkaya ise sosyalizmin geçici olarak yenilgiye uğradığı 1990’dan itibaren dünyanın daha barışçı ve insancıl olacağı yönündeki tezlerin bugün itibariyle birer birer çöktüğünü söyledi. Akkaya, bir tarafta ABD ve AB merkezli batı emperyalizmi, diğer tarafta ise Rusya ve Çin merkezli Avrasya emperyalizminin dünyayı paylaşmak adına yeni savaşlar ve kaoslar çıkardığını belirterek, bunun en yoğun yaşandığı bölgenin ise Ortadoğu olduğunu dile getirdi.

Avrupa’daki geleneksel partilerin birer birer çöktüğünü, kapitalizmin artık çareyi tek adam rejimlerinde ve diktatörlüklerde aradığını kaydeden Akkaya, bu kapsamda emek ve demokrasi güçlerine büyük görevler düştüğünü bildirdi.

Ülkeyi yöneten AKP’nin savaş ve baskı politikalarına yöneldiğini ve bunun faturasının da halka ödetilmek istendiğini belirten Akkaya, “Her geçen gün zamlarla, vergi artışlarıyla karşılaşıyoruz” diyerek, emek güçlerinin bu politikalar karşısında yan yana gelmeleri gerektiğini söyledi.

YAŞAMINI YİTİREN EMEP ÜYELERİ UNUTULMADI

EMEP Çorum İl Örgütü’nün 8. İl Kongresi’nde yaşamını yitiren parti üyeleri unutulmadı. Çalışma raporunu okumak için kürsüye çıkan İl Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Oğuz, “2014’de yapılan 7. İl Kongresi’nden buyana aramızda olmayan yoldaşlarımız var” dedi.

Oğuz, “Halkın Kurtuluşu hareketinin önderlerinden Mahmut Balkaya’yı, hayatını işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesine adayan Bekir Çınar’ı, uzun yıllar Çorum’un Sungurlu İlçesi’nde İlçe Başkanlığı ve Çorum’da İl Yönetim Kurulu üyeliği yapan Mehmet Ali Keskin’i ve 10 Ekim Ankara Garı’ndaki saldırıda hayatını kaybeden Çorum İl Örgütü üyesi Emine Ercan’ı saygı ve sevgiyle anıyoruz” diyerek, hayatını kaybeden parti üyelerinin mücadelesinin devam ettirildiğini dile getirdi.

Konukların konuşmalarının ardından seçimlere geçildi. Yapılan seçimde Cafer Gökmen İl Başkanlığı’na seçilirken, İl Yönetim Kurulu üyeleri ise Meliha Üşüdür, Seher Bolat, Muharrem Özünel, Cuma Ercan, İsmet Uysal, Orhan Gültekin ve Ayhan Oğuz’dan oluştu.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim