İthal edilen tıbbi teknoloji, tıbbi sarf ve ilaçların fiyatlarındaki artış nedeni ile kamu hastanelerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Çiftçi, bazı kamu hastanelerinde ithal tıbbi teknolojik ürünlerin temin edilememesi nedeni ile ameliyatların durma noktasına geldiğini dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan Ordu Devlet Hastanesinde kalp damar cerrahi ameliyatlarında, acil durumlar dışında ameliyat yapılmamasının istenmesinin yaşanan sıkıntının sadece yazıya dökülmüş bir örneği olduğunu belirten Yalçın Çiftçi, kamu hastanelerinin en büyük kaynağının döner sermaye gelirleri olduğunu, hastane giderlerindeki (personel ödemeleri- Bakanlık katkı payları-bakım onarım maliyetleri-tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç alımları vb.) artış nedeni ile döner sermaye sisteminin tıkanma noktasına geldiğini anlattı.

“Kamu hastaneleri, sağlık çalışanına döner sermaye katkı paylarını ödeyemez hale gelmiştir” diyen Çiftçi, hak ettikleri döner sermaye katkı paylarını alamayan, düşük sabit ücrete mahkum edilen sağlık çalışanlarının, ekonomik kriz altında ezildiğini ifade etti.

2002 yılında göreve gelen AKP’nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sosyal devlet anlayışından uzaklaşıldığını söyleyen Çiftçi, hastanelerin birer işletmeye, hastaların ise müşteriye dönüştürüldüğünü, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık sisteminin tüketime dayalı hale getirildiğini ve kışkırtılmış talep yaratıldığını vurguladı.

Yalçın Çiftci, “Çökmekte olan sağlık sistemi için acil çözümler gerekmektedir. Alınacak önlemler konusunda geç kalınması durumunda sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanması kaçınılmaz olacaktır” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim