Eğitim tarihine kara bir yıl olarak geçecek bir eğitim öğretim yılını

2017-1018 yılına ilişkin bir değerlendirme yapan Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Gül, koca bir eğitim öğretim yılının belirsizlik, stres ve endişe içinde geçtiğini dile getirdi.

daha geride bıraktıklarını belirten Gül, “Önceki yıllarda olduğu gibi öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığının eğitim sistemindeki aceleci, plansız, ideolojik bakış açısıyla yaptığı düzenlemelerle büyük bir gelecek kaygısı ve belirsizlik içinde aslında tatile değil kendilerini bekleyecek kaos dolu zor bir sürece giriyorlar. Defalarca değişen sınav sistemleri, sınav tarihlerinde yapılan değişiklikler, tercih kılavuzunun ve seçim sonuçlarının açıklanmasının seçim sonuna ertelenmesi, okullarımızın nitelikli-niteliksiz diye ayrılması gibi hafızalarımızdan silinmeyecek olumsuzluklarla dolu bir yıl yaşadık. Koca bir eğitim yılı belirsizlik, stres ve endişe içinde nefes almaya çalışarak geçti” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZİN GELECEĞİ “ÇEMBERLERE” SIKIŞTIRILIYOR

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemin çocukları yüzde 10’a girebilmek için daha fazla sınav kaygısına ve stresine soktuğunu belirten Gül, açıklamasında şunları dile getirdi:

“İlimizde seçilen sınavda yüzde 10’a giren çocukların merkezi olarak yerleştirileceği nitelikli okullar ve kontenjanları açıklandığında bu düzenlemeyi yapan MEB’ in asıl amacı ortaya çıkmaktadır. MEB 4+4+4 düzenlemesiyle yeterince yıldızını parlatamadığı İmam Hatip Liseleri ve özel okulları öğrencileri proje okulu, çember sistemi, Merkezi sınav, okul kaygısı gibi yöntemleri kullanarak mecbur bırakma yolunu denemektedir. Yüzde 10 dışında kalan yüzde 90 öğrencinin adrese dayalı yerleşeceği niteliksiz okullara yerleşimde uygulanacak çember sisteminde öğrenci ve velilerimizin tercih hakkını kısıtlayarak istemedikleri okul türlerine İmam Hatip ve Meslek Liselerine gitme dayatmasıyla karşı karşıya bırakacaktır. İl genelinde sekiz bine yakın ortaokul 8. Sınıf öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilerin sadece %10’u bakanlık tarafından “nitelikli” okul olarak tanımlanan okullara girecektir. Ancak ilin en başarılı yüzde onluk dilime girecek öğrencilerden merkezde ayrılan kontenjan 420, bu kontenjan içerisinde ise fen lisesine 90, sosyal bilimler lisesine 90 olmak üzere 180 öğrencidir. Geriye kalan 240 kontenjan ise meslek liselerinin teknik lise bölümleri ile imam hatip liseleri ve proje okulu olarak belirlenen yine bir imam hatip lisesidir. Görünen odur ki, ildeki sekiz bine yakın öğrenciden sadece yüzde 2 gibi bir oran ancak istediği okula yerleşebilecektir.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim