45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Şefkat Güler, son iki haftadır üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastaların eczanelerde büyük bir yoğunluk yaşanmasına neden olduğunu vurguladı.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Oda Başkanı Şefkat Güler; “Okullarımızda, toplu taşıma araçlarında, kurumlarda enfeksiyonun fazla bulaşabileceği yerlerde tedbirler alınmalıdır” dedi.

Kapalı mekanların sık sık havalandırılması, özellikle dışarıdan gelindiğinde ellerin mutlaka yıkanması ve soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılması uyarısında da bulunan Güler, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Hapşırma ve öksürme anında kağıt mendil ile burnumuzu, ağzımızı kapatmalı ve bu gibi durumlarda maske kullanılmalıdır. C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilmeli ve bunlarla birlikte bol sıvı alınmalı beslenmemize özen göstermeliyiz. Küçük çocuklar, yaşlı hastalar, şeker hastalığı, koah, kanser veya diğer sistemik hastalığı olan kişilerin soğuk algınlığına karşı daha dikkatli olması gerekir. Bu hastalar kendilerinde soğuk algınlığı belirtilerini görmeye başladığından itibaren vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır”

Eczacıların eczanelerde hastalara gerekli uyarıları yaparak bol miktarda ilaç temin ederek ilaç sıkıntısı yaşamamak için her türlü önlemi aldığını da belirten Güler, “Eczanelere gelen hastalarına ilaçlarını düzenli saatinde kullanmalarını, bol su ile içmelerini ve mutlaka kalabalık yerlerde uzun süre bulunmamalarını, istirahat ve uyku düzenlerine dikkat etmesi konularında bilgileri vermektedirler. Halkımızın grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmalarında her türlü bilgi ve deneyimleriyle sağlık hizmetini sunmaktadırlar” şeklinde konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim