Daha önceden bu merkezin Mısır piramitlerinin yer aldığı bölge, Mekke, Greenwich olduğu şeklinde söylentiler vardı. Ancak hesaplamanın ve resmi açıklamanın direkt Google tarafından yapılması üzerine, dünyanın asıl merkezinin Çorum olduğu ortaya çıktı.
Wikipedia üzerinde 2003 yılında hesaplanmaya başlayan dünyanın merkezi, daha önceden de doğrulanmış ve dünyanın merkez listesi arasında Çorum da yer almıştı. Google Maps ise bu teoriyi doğrulayarak işaretledi.
Dünyanın merkezi hesaplamasında, her kıtanın birbirine olan yüzeysel ağırlık oranı hesaplanıyor ve hepsinin birbirine denk düştüğü ortak nokta bulunuyor. Hesaplamayı yapan San Diego’lu bir fizikçi. Çalışma ilk olarak 1973 yılında gerçekleştirildi ve halen geçerliliğini koruyor.
Çorum’un “dünyanın merkezi” olduğunun ortaya çıkması üzerine, sosyal medyada adeta yer yerinden oynadı. Milyonlarca insan bir anda Çorum’u konuşur hale geldi.
Medya da, başta Vali Necmeddin Kılıç ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü olmak üzere, Çorum’u yönetenlerin bu konuyla ilgili görüşlerini alabilmek için seferber oldu.
Bu gelişmeden sonra, Çorum’a ilginin büyük ölçüde artması bekleniyor. Çorum’un da, bu fırsatı tanıtım adına en iyi şekilde değerlendirebilmek için ciddi biçimde örgütlenmesi gerekiyor.
Çorum, tüm dünyayı, “Dünyanın merkezi, barış ve kültür kenti Çorum”a davet etmek üzere organize olmak zorunda. “Dünyanın merkezine seyahat” kavramının yerleştirilmesi, Çorum’un hem yatırımcı, hem turist çekmesini sağlayacak büyük atılımlar için Hükümet’in de desteğinin alınması kaçınılmaz bir zorunluluk olarak artık Çorumluların önünde duruyor.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim