Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde her tür protez cerrahisi başarılı şekilde uygulanırken, son yıllarda gündemde olan kişiye özel protez uygulamaları da Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Yrd. Doç. Dr. Murat Çalbıyık ve ekibi tarafından başarılı bir şekilde yapılmaya başlandı.

Teknolojinin ilerlemesi ile tıp alanında birçok yenilik hayata geçirilirken, protez uygulamalarının da son 50 yılda gelişen en iyi sonuçları olan cerrahi uygulamalardan birisi olduğuna dikkat çekiliyor.

Diz protezleri önceden hazırlanan kesi aparatları aracılığı ile her hastaya standart olarak uygulanıyor. Belirli bir ömrü olan protezlerin bazı hastalarda ilerleyen zamanlarda değiştirilmesi gerekiyor. Kişiye özel olarak yapılan diz protezlerinde ise protezin daha uzun ömürlü olduğu, enfeksiyon ve buna benzer istenmeyen sonuçların daha az görüldüğü ifade ediliyor.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde diz protezi yapılacak hasta yatırıldıktan sonra çekilen MR görüntüleri üç boyutlu hale getirildikten sonra hastanın dizine uygun kesi aparatları hazırlanmakta ve diz protezi bu kesi aparatları aracılığı ile uygulanmakta. Bu sayede ameliyat süresi kısalmakta, protez ömrü uzamakta, ameliyatta istenmeyen sonuçların ortaya çıkması önlenebilmekte. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde bir merkezde uygulanan bu yöntem Çorum’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde uygulanmaya başlandı.

Hastane tarafından yapılan açıklamada ise, “Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yapılan ortak kullanım protokolü sonrası gücüne güç katan hastanemiz tıp alanındaki gelişmeleri ve ileri uygulamaları Çorum iline kazandırmaya devam etmektedir. Hastalarımızın en ileri teknoloji ve tıbbi uygulamalar ile tedavilerinin sağlanması temel amacımızdır” denildi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim