Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılması düzenlemesinin iptali yönündeki kararının gerekçesini Resmi Gazete'de yayımladı. AYM, iptale gerekçe olarak, eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesi, özel teşebbüs özgürlüğünün korumasız bırakılması ve ölçülülük ilkesine aykırılığı gösterdi.
AYM, öğrencilerin giriş sınavlarına hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkanlar sağlanmadan dershanelerin kapatılmasınının eğitim ve öğretim hakkına yönelik ölçüsüz bir sınırlama olduğunu vurguladı. Düzenlemeyle dershanelerin doğurduğu sakıncalara yönelik önlemler alınmak yerine tamamen yasaklanmasının okul dışı özel kurumlardan eğitim alma imkanını ortadan kaldığını da belirten Anayasa Mahkemesi, bu nedenle düzenlemenin eğitim ve öğretim hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme tüm dershanelerin kapatılmasının özel teşşebbüs özgürlüğünü korumasız bırakacağını da vurguladı.

CHP DAVA AÇMIŞTI

CHP, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı. Yüksek Mahkeme, 5 üyeye karşı 12 üyenin oy çokluğuyla Özel Eğitim Kurumları Kanunu'ndaki "dershaneleri" ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015'e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etti.
Kanun'un, “Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir” şeklindeki düzenlemenin iptal istemi ise oy birliğiyle reddedildi.
(Haberler.com)

Editör: TE Bilisim