Bir deniz kenti olmamasına rağmen Çorum’da balık kültürü her geçen yıl gelişiyor. Göz alıcı balıkçı tezgâhlarında artık yılın neredeyse 12 ayında balık ve deniz ürünleri bulmak mümkün…

Besleyici değerinin yanı sıra çok farklı türleri ve değişik pişirme şekilleriyle sofralardan eksik olmayan balıklar arasında en çok tercih edilenlerin başında hamsi geliyor. Ancak hamside geçtiğimiz yıllara nazaran kısmî bir kıtlık gözleniyor.

Görüşlerine başvurduğumuz Çorumlu balıkçılar, hamsinin bu sezon az çıkmasını, özellikle palamut ve çinekop türlerinin bu balığa karşı “hasmane” tutumundan kaynaklandığını belirterek, sezon sonuna doğru yaklaşılırken tüketicinin çiftlik balıklarına yönelmesinin isabetli olacağını dile getirdiler.

“ÇİFTLİK BALIKLARI İYİ BİR ALTERNATİF”

Çorum’da uzun yıllardır balıkçılık sektöründe faaliyet gösteren İkram Balıkçılık sahibi Osman Sert, hamsinin sezona çok iyi başlamasına rağmen, palamut ve çinekopun bollaşmasıyla birlikte denizden uzaklaştığını ve bu nedenle “taze” hamsi bulmakta güçlük yaşandığını söyledi.

Şoklanmış hamsinin 10 lira, taze hamsinin ise 15 liradan aşağı düşmediğini vurgulayan Osman Sert, “Sezon boyunca tüketiciye taze ve ucuz balık ulaştırmayı amaçlıyoruz. Bu balık sezonunda hamsi ne yazık ki çok azdı. Bunun en büyük nedeni de çinekop ve palamudun bol olmasıydı. Bu iki tür, hamsiye karşı iştahlı davranınca tezgâhlarda kendilerine daha çok yer buldular. Dolayısıyla bu sezon halkımızın palamut ve çinekopa doyduğunu söyleyebiliriz. Nisan ayında bitecek olan balık sezonunun sonuna doğru yaklaşılırken halkımıza taze çiftlik balıklarını önerebiliriz.” diye konuştu.

“ÇOCUKLARINIZDAN BALIĞI ESİRGEMEYİN”

Sektörün Çorum’daki “marka” isimlerinden biri olan Örnek Balıkçılık sahibi Yavuz Kaynar da sezona iyi bir başlangıç yapmalarına rağmen denizdeki güç savaşının hamsiyi uzaklaştırdığını tekrarladı. Sert havalarda balıkçı teknelerinin avlanmaktan kaçınmasının da hamsi kıtlığında önemli rol oynadığını kaydeden Yavuz Kaynar, “Neticede bu durum, tezgâhlardaki fiyatlara olumsuz yansıdı. Ancak palamut ve çinekop gibi türlerin bolluğu, sofralarda bugüne kadar kısmen daha az yer bulan bu türlerin daha fazla rağbet görmesini sağladı. Biz balığın besleyici özelliği nedeniyle sofralardan eksik edilmemesini ve hangi tür olursa olsun özellikle çocuklarımıza yedirilmesini tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ŞOKLU BALIKLARI TERCİH ETMEYİN”

1988’den beri balıkçılık alanında faaliyet gösteren ve şu an Bahabey Caddesi, Buharaevler ve Mimarsinan olmak üzere Çorum’un 3 farklı noktasında hizmet sunan Karaoğlan Balıkçılık Genel Müdürü Murat Gümüş ise yurttaşları özellikle “şoklu” balığa karşı uyararak, “Denizin kuru fasulyesi diye tanımladığımız hamsi bu sene 15-20 liranın altına gerilemedi. Bazı balık tezgâhlarında ne yazık ki geçen yılki şoklu hamsi satılıyor. Biz buzhane balığına karşıyız. O nedenle tüketicilerin sezon sonu yaklaşırken artık çiftlik balıklarına yönelmesini tavsiye ediyoruz. Alabalık, levrek, çupra ve Norveç somonu bundan sonra sofralara güvenle konulabilecek bazı alternatifler olabilir.” şeklinde konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim