Türkiye Tarım ve Kredi Kooperatifi’ne ait bir kuruluş olan Tareks A.Ş. Çorum Merkez’e bağlı Bozboğa Köyü’nde “Çeşit Tanıtımı ve Tarla Günü Etkinliği” düzenledi.
Kayseri, Konya, Amasya, Tokat ve çevre illerdeki Tareks Bölge Müdürleri ile ilimizden çok sayıda çiftçinin katıldığı etkinlikte, 7 dekar alana ekilen arpa ve buğday türleri tanıtıldı.
Çorum Tohum İşleme ve Paketleme Tesisinde önceki gün bir araya gelerek toplantı yapan katılımcılar, daha sonra deneme ve demonstrasyon tarlasına giderek çeşitli incelemelerde bulundu.
7 dekar alana ekilen toplam 36 çeşit arpa ve buğday türünün tanıtıldığı etkinlikte; Tareks Genel Müdürü Burhanettin Topsakal, Tarım Kredi Kooperatifi Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Tareks Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz ve Tareks Teknik Müdürü Cevdet Babuşcu sırasıyla konuşma yaptı.
Protokol konuşmalarının ardından davetliler, deneme ve demonstrasyon alanını gezerek ürünleri inceledi. Bozboğa Köyü Muhtarı Doğan Kara, ürünlerin gelişimi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Çorum Tohum İşleme ve Paketleme Tesisinde bir araya gelen katılımcılar, demonstrasyon tarlasında incelemelerde bulundu.

“SERTİFİKALI TOHUM VERİMİ ARTIRIR”
Çorum Merkez’e bağlı Bozboğa Köyü’nde düzenlenen “Çeşit Tanıtımı ve Tarla Günü” etkinliğinde bir konuşma yapan Tareks Genel Müdürü Burhanettin Topsakal; şirketin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Türk çiftçisine en kaliteli tohumu en uygun fiyata sağlamakla görevli olduklarını ifade eden Topsakal, sertifikalı tohum kullanılması halinde verimin artacağını söyledi.
Topsakal, “Çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanmalarını öneriyoruz. Amacımız çiftçimizin birim alandan en fazla ürünü almasını sağlamak. Bu bilinçle tüm çiftçilerimizin Tarla Günü’nü kutluyorum” dedi.

Burhanettin Topsakal

“TARIMSAL ÜRETİMİN YERİ DOLDURULAMAZ”
Türkiye’de tarımsal faaliyetlerde çalışan çiftçi sayısının her geçen gün arttığını belirten Tarım Kredi Kooperatifi Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş, “Tarımsal üretimin yeri hiçbir sanayi üretimi ile doldurulamaz. Üretimi destekleyecek girdi kullanımını doğru ve uygun şekilde yaptırmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

Veli Altunkaş

ERMİŞ: “TÜRKİYE’DE YILLIK 800 BİN TON TOHUMLUK ÜRETİLİYOR”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş; toprağın verim gücünü en yüksek seviyeye ulaştırabilmek amacıyla birer dekarlık alanda başlatılan “demonstrasyon çalışmasının” son yılarda çok önem kazandığını söyledi.
2002 ile 2015 yılları arasında Türkiye’deki tohum ve fidan üretim verilerini açıklayan Ermiş; “2002 yılında Türkiye’de tohum üretimi 150 bin ton iken, 2015 yılında bu rakam 800 bin tona çıktı. Ayrıca 2002 yılında ülkemizde 10 milyon fidan üretimi yapılıyorken, günümüzde bu sayı 150 milyona ulaştı” dedi.
Bozboğa Köyü’nde denemesi yapılan demonstrasyon çalışmasının yaygınlaştırılmasını temenni eden Ermiş, Tarla Günü’nün vatana, millete ve tüm çiftçilere hayırlar getirmesini diledi.

Erkan Elfaz Ermiş

Tarla Günü etkinliğine katılan çiftçiler, arpa ve buğday çeşitlerini yerinde inceledi.

“SANAYİ VE TEKNOLOJİ KADAR TARIMSAL FAALİYETLER DE İLERİ DÜZEYDE OLMALI”
Tareks Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz; şirket olarak Ar-Ge çalışmalarına çok önem verdiklerini belirterek, çiftçilerin birim alandan en yüksek verimi alabilmesi için bölgeye ve iklime uyumlu yeni çeşitler ürettiklerini söyledi.
Sanayi ve teknolojisi gelişmiş ülkelerin tarım ve tohumculuk faaliyetlerinde de söz sahibi olduğunu ifade eden Yılmaz, “Dünyanın en gelişmiş ülkelerine bakıldığında, bu ülkelerin hem sanayide hem teknolojide hem de tarımda söz sahibi olduğu görülebilir. Tarım ve tohumculuk faaliyetleri gıda sektörünün temelini oluşturur ve Ar-Ge çalışması olmayan hiçbir kuruluşun ayakta kalması mümkün değildir” dedi.

Kamil Yılmaz

EN VERİMLİ ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİDİ “GAZDA” VE “GLOSA”
Bozboğa Köyü deneme ve demonstrasyon tarlasına ekilen arpa ve buğday çeşitleri ile ilgili bilgi veren Tareks Teknik Müdürü Cevdet Babuşcu, hasat döneminde bu araziden almayı planladıkları ürün miktarını katılımcılarla paylaştı.
Ürünleri tek tek tanıtarak, dekar başına ne kadar verim beklediklerini açıklayan Babuşcu, en gözde buğday çeşidinin “Glosa”, en verimli arpa çeşidinin ise “Gazda” olduğunu söyledi.
Yüksek verimli ve kaliteli bir çeşit olan “Glosa”nın bir dekar alanda en yüksek 1040 kg, ortalama ise 790 kg ürün verdiğini belirten Babuşcu, mükemmel başak ve dane yapısına sahip olan “Gazda”nın ise tescil denemelerinde bir dekar alandan en yüksek 1070 kg ürün alınabildiğini, ortalama verimin ise 870 kg olduğunu söyledi.

Cevdet Babuşcu

Çok sayıda çiftçinin katıldığı etkinlikte, 7 dekar alana ekilen arpa ve buğday türleri tanıtıldı.

(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim