Vakıf bünyesinde verilen bilgisayar, drama, tiyatro, gitar, bağlama, fen, matematik ve İngilizce kurslarına katılan öğrenciler için düzenlenen “yaz sonu etkinlikleri”, haftasonu gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler’in kültür kuruluşu UNESCO tarafından 2010 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen Dertli Divani, Hacı Bektaş veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, Genel Başkan Yardımcısı Onur Kaya ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinliğin ilk programı Cuma akşamı gerçekleştirilen gençlik cemi ile başladı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ve Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği’nin yaz sonu etkinliklerinin ikinci günündeki program ise saat 12.00’de vakıf bahçesinde gerçekleştirildi. Koronun deyişler seslendirmesi, semah gösterisi ve 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan programın açış konuşmasını yapan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, mücadele döneminin geldiğini ancak mücadelenin zorlaştığını ve aynı yolda yürüyenlerin bir araya gelmesinin zamanının geldiğini dile getirdi. “Biz Aleviyiz, biz Bektaşiyiz, biz Kızılbaşız” diyen Aksoy, gelenekleri hatırlatarak, “Atalarımız ikrardan vazgeçmedi biz de geçmeyeceğiz. Gerici ve ırkçı bir eğitime karşı olarak Atatürk’ün izinde yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Hacı Bektaş veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş ise konuşmasında yapılan etkinlikle geleneklere sahip çıkıldığını, yapılan çalışmalardan dolayı emeği geçenlere teşekkür ettiğini anlattı. 250 çocuğa vakıf çatısı altında eğitim verildiğine dikkat çeken Baş, “Bu bağın güllerine yollarına sahip çıktıkları için selam olsun” dedi.

Genel Başkan yardımcısı Onur Kaya da cumhuriyet ve laikliğe karşı saldırıların eğitimle devam ettiğini söyledi. Önce sembollere yapılan saldırının şimdi eğitim boyutuyla devam ettiğini belirten Kaya, 51 ders içeriğinin değiştiğini ve bu değişikliğin Alevi, Bektaşi inancına yakın olmadığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarikatlar bakanlığı haline geldiğini belirten Kaya, “Çocuklarımıza sahip çıkmanın yolu, kendi kurumlarımıza sahip çıkmaktan geliyor. Demokrat olmayan bir eğitim verilmek isteniyor bizim çocuklarımıza gerçeği öğretmemiz gerekiyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik Hacı Bektaş Vakfı Korosu’ndan türkü konseri, halk oyunları gösterisi, Dertli Divani dinletisi ve Gözde Özsoy dinletisi ile devam etti.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim