Semt pazarlarında dağıtılan “Neden Hayır” yazılı bildiride, Anayasa’da yapılmak istenilen değişiklikle birlikte tek adam rejiminin kurulacağına dikkat çekilerek, “Tek adam, hem hükümet, hem meclis, hem de mahkeme olacak. Rejim değişecek. Cumhuriyet fiilen ortadan kalkacak” ifadelerine yer veriliyor.

Başkan olan kişinin aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacağının belirtildiği bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Devlet, parti devleti olacak. Başkan senin partinden değilse devlet kapısında yerin olmayacak.

Başkan, kanun yerine geçen kararname çıkarabilecek. Meclis’i feshedebilecek. Meclis’in ve milletvekillerinin etkisi ve yetkisi olmayacak. Her şeye bürokrasi hâkim olacak. Seçtiğin milletvekilinden hizmet istemeyeceksin.

Başkan, başkan yardımcıları ve bakanlar, suç işlemeleri halinde 400 milletvekili izin vermezse mahkemeye çıkarılamayacak. Hâkimler ve savcılar, başkanın sözünden çıkamayacak.

Ekonomi, piyasa, ücretler, maaşlar tek adamın keyfine kurban edilecek. Kriz, iflaslar, işsizlik ve yoksullukla birlikte çöküş gelecek. Tek adamın aklı her şeyin üstünde olacak. Devlet ve toplum hayatında danışma, ortak akıl, uzlaşma gibi yöntemler olmayacak. Çatışma, kutuplaşma ve terör için en uygun zemin oluşacak.

Camiye, kışlaya, adliyeye, okula siyaset girecek. Buraların hepsi “başkanın partisine” göre düzenlenecek. Başkan, devlet kurumlarını bölgelere ayırarak ülkenin bölünmesine neden olabilecek. Başkan, padişahlarda dahi olmayan, Atatürk’e bile verilmeyen yetkilere sahip olacak.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim