Eğitim Sen Şube Başkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu’nun 95. Yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye’de yaşayan farklı kimlik, kültür ve inançlara sahip halkların emperyalist işgale karşı omuz omuza verdikleri mücadele sonucunda Cumhuriyetin ilan edilişinin üzerinden 95 yıl geçti. Ulusal Kurtuluş Savaşının lideri ve cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kuruluş katkısı olanları bir kez daha saygı ve sevgi ile anıyoruz.

Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde halkların emperyalizme karşı yürüttükleri ortak mücadeleyle yaratılan bütün değerler, iktidarın dayatmacı, baskıcı, kutuplaştırıcı ve ayrımcı uygulamalarıyla yok sayılmaktadır.

Bugüne kadar kazanılan tüm ilerici birikimler ve haklarımız birer birer yok edilmeye çalışılmaktadır. Siyasal iktidarın laik-bilimsel eğitim anlayışına, özellikle çocuk ve kadın haklarına yönelik saldırıları hiç olmadığı kadar artmıştır. Başta çocuk hakları olmak üzere, en temel insan haklarının açık tehdit altında olduğu, kadınların yok sayıldığı, emekçilerin en temel haklarının hukuksuz uygulamalar ile ellerinden alındığı, toplumsal yaşamın ve eğitimin büyük ölçüde dini kurallara göre biçimlendirildiği bir süreçten geçiyoruz.

OHAL’in kaldırılmasına rağmen giderek ağırlaştırılan ve kalıcı hale getirilmeye çalışılan emek, demokrasi, barış, eşitlik ve özgürlük talepleri polisiye ve adli tedbirlerle bastırmaya çalışılmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları Cumhuriyet Devrimlerini çok büyük zorluklar içerisinde gerçekleştirmişlerdir. Cumhuriyet; demokrasidir, özgürlüktür, eşitliktir. Cumhuriyet; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır yani laikliktir.

Bu tarihsel kazanımlara ulus olarak sahip çıkmak zorundayız. Eğitim Sen olarak, halkın gerçek anlamda egemen olduğu, insan hak ve özgürlüklerinin, hukukun üstünlüğünün eksiksiz bir şekilde hayata geçirildiği, eşit, özgür, laik ve demokratik bir Cumhuriyet’in ancak birlikte mücadeleyle yaratılabileceğine olan inancımızla, tüm ulusumuzun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim