2019 seçimlerinde siyasi partiler arasında açık ittifaka zemin hazırlanması için yasal düzenleme öngören teklifin önemli bir adım olduğunu anlatan Aras, söz konusu teklifle; sistemde aksaklıkların yaşanmaması, kuvvetler dengesinin korunması ve siyasi partilerin demokrasi içindeki fonksiyonlarını icra edebilmelerinin planlandığını belirtti.

Bugünkü yasaların açık bir ittifaka izin vermediğini ifade eden Mehmet Akif Aras, bu nedenle geçmişte siyasi partilerin hile-i şeriye yoluyla ittifaka gittiklerini kaydetti.

Bir başka partinin amblemi ve çatısı altında seçime girilmesinin; ittifakı kabul eden edilgen konumdaki partinin kurumsal kimliğini zedelediğini, tabanda aşınmalara yol açtığını belirten Aras, bu durumun, aynı zamanda ittifaka dâhil olan adayların söylemlerini halka anlatma ve onları ikna etme noktasındaki inandırıcılıklarını da sınırladığını dile getirdi.

Batılı ülkelerde seçimlerde açık ittifaka izin veren yasaların bulunduğunu, ileri demokrasilerde ittifakın meşru ve başvurulan bir çıkış yolu olduğunu anlatan Aras, bu meseleye bir siyasi partinin baraja takılmadan parlamentoya girmesinin önünü açma çabası şeklinde bakmanın; yanlış, şaşkın ve şaşı bir niyet olacağını kaydetti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu bağlamda bir “cumhur ittifakı” önerdiğini belirten Mehmet Akif Aras, “Bu teklifin en temel amacı, güçlü bir parlamento oluşturmaktır. Zaten, cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin hedefinde de “Kuvvetli bir Meclis” vardır. Sayın Devlet Bahçeli’nin önerdiği “cumhur ittifakı”, önceden belirlenmiş iki partinin uzlaşması olarak algılanmamalıdır. Bu sadece ittifakın çerçevesini çizen bir tekliftir. Bütün partiler için geçerlidir. Yasal değişikliklerle bu yol açıldığında; 16 Nisan’da Anayasa değişikliğine karşı birleşen siyasi parti, sivil toplum örgütü ve diğer teşekküllerin de müşterek bir çatı tesis etmeleri mümkün olacaktır.

Özellikle Cumhurbaşkanlığı Seçiminde seçimi kazanacak ve yürütmenin başına geçecek adayın “%50 + 1” alması zarureti dikkate alınırsa parlamento aritmetiğini tayin edecek ittifakların ne kadar gerekli, normal ve meşru olduğu da kabul edilecektir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde istikrarın ve erkler dengesinin temini için güçlü bir parlamentoya daha çok ihtiyaç duyulacağı, inkâr edilemez bir hakikattir.

İttifak güven ve umut vermekle kalmayacak, güçler dengesinin teşekkülüne de katkıda bulunacaktır. Anayasa değişiklik referandumunda %51,5 olan halk desteğinin daha güçlü konuma gelmesi, destek oranının artması muhtemel bir ittifakla sağlanabilir. İttifakın seçmen ekseriyetinin temayülünü Meclise yansıtması sayesinde ise, “kuvvetler dengesine dayalı, istikrarlı bir yönetim yapısı” ortaya çıkacaktır” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim