Çevre Belediyeler Birliği Nisan ayı olağan toplantısı Zeki Gül başkanlığında yapıldı. Encümen ve Plan Bütçe Komisyonu üyeliklerinin seçiminin yapıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Başkan Gül, Avrupa Birliği hibesi ile hayata geçirilen 21 milyon Euro’luk ülkenin en modern Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında bilgiler verdi.

Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin 2016 yılında inşaatına başlandığını ve 2017 yılı Kasım ayında tamamlanarak ilimizde vahşi depolamadan düzenli depolama sistemine geçildiğini söyleyen Başkan Gül, yerel yönetimleri s ilgilendiren konuların başında atık yönetiminin geldiğini, göç, sanayileşmenin artması, teknik gelişmeler, üretim ile tüketimin artması, iklim değişiklikleri gibi etkenlerin günümüzde birçok sorunu ortaya çıkardığını, bunların başında da atık ve atıkların bertarafı hakkındaki sorunların geldiğini kaydetti.

Bu olumsuz durumun çözümünde yerel yönetimler yani belediyelerin birinci derece sorumlu kurumlar olduğunu, çevre güvenliği ile sağlığıyla ilgili konuların Belediyelerin en fazla üzerinde çalıştıkları konu haline geldiğini belirten Zeki Gül, “Çevre ve insan sağlığı açısından her geçen gün daha tehlikeli bir hale gelen katık atıkların bertarafıyla ilgili çalışmalar, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’mizde ve şehirlerimizde hız kazandı. Çevre sağlığı ve güvenliğiyle ilgili konularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, tarafından hazırlanan yönetmelikler var. Atıkların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanmasına yönelik önemli kararlar alınıyor. Bu konularda düzenlemeler yapılıyor. Atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanımı, geri dönüşümü, gibi konularda sağlıklı bir atık yönetiminin yapılması için hedefler ortaya konuluyor. Yönetimlerimiz de gerek bilimsel veriler doğrultusunda, gerekse yasal düzenlemeler doğrultusunda gerekli çalışmalarını yapıyorlar” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 26 Eylül 2017 tarihinde “Sıfır Atık Projesi”’nin tanıtımını yaptığını, Çorum’daki Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin de bu projeye önemli katkı sağlayacağını söyleyen Gül, “Çorum, temizlikte marka bir şehir. Biz de Belediye olarak bu imajımızı daha da güçlendiren yatırımlar, çalışmalar yapıyoruz.^Şehrimizin bu imajın korumak ve daha ileri bir noktaya taşımak, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için Belediye olarak gece gündüz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geldiğimiz nokta itibariyle, özellikle ilgili çalışmalarımızı örnek alan belediyeler var. Buradan da anlaşıldığı üzere, temizlik noktasında doğru bir politika, doğru bir yönetim sergiledik ve sergilemeye de devam ediyoruz. Çorum Belediyesi olarak çevre sağlığı ve temizliğiyle ilgili konularda gerek şehrimizin gelecekte bir sıkıntı yaşamaması için gerekse çevreye karşı duyarlı bir belediye olmamız hasebiyle önemli yatırımlar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.

Çevre temizliği ve çevre sağlığıyla ilgili en kapsamlı yatırımın 2005 yılında planlanan ve 2016 yılında inşaatına başlanan 21 milyon Euro’luk Katı Atık Bertaraf Tesisi olduğunu söyleyen ve bu tesisin yüzde 80’lik maliyetinin Avrupa Birliği’nce karşılandığını anlatan Gül, Çevre Belediyeler Birliği’ne üye belediyelerin de geri kalan yüzde 20’lik kısımdaki paylarını ödemeleri çağrısında bulundu. Bunu Çorum Belediyesi’nin ödeme imkanı olmadığını belirten Gül, bu ödemelerin belediyelerin İller Bankası paylarından kesileceğini de hatırlattı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim