“BELEDİYE EĞİTİMCİLERE DESTEK OLUYOR”

Çorumla ilgili her türlü araştırma yapmak ya da bilgi edinmek isteyenlerin uğrak yeri olan Kent Arşivinin müdavimlerinden emekli öğretmen Ali Kalayoğlu, kitap basımının çok maliyetli olduğunu ve Çorum Belediyesi’nin kendilerine bu konuda yardımcı olduğunu söyledi. Kalayoğlu, “Çorumla ilgili kitapları yayınlayanlar genelde eğitimciler bizlerin de çok maddi bir olanağı yok. Öyle olunca da belediyemiz bu konuda biz araştırmacı ve eğitimcilere destek çıkarak çalışmaların halka ulaşmasında en büyük katkıyı sağlıyor.” diye konuştu.

“ÇORUM TARİHİ AÇISINDAN BELEDİYE’NİN KATKISI BÜYÜK”

Kendi akademik çalışmaları da Çorum Belediyesi kültür yayınları arasında neşredilen Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Özlem Sir Gavaz da 2008 yılında kent arşiviyle tanıştığını belirterek “2012 yılında belediyemizin katkısıyla Hititlerle ilgili kitabım çıktı. Öğrencilerim kitabımı buradan rahatlıkla temin ettiler. Birçok kütüphaneye buradan kitap ulaştırabildik. Çorum'un tarihi konusunda çok güzel çalışmalara imzalar atıyorlar. Hem Çorum’un hem de Çorum Belediyesinin tanıtımı için biz bilim insanları açısından da gerçekten ayakta alkışlanacak bir çalışma” diye konuştu.

“102 YAYIN ARAŞTIRMACILARA KAZANDIRILDI”

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül ise yaptığı açıklamada, kent arşivi çalışmalarının 12 yıldan beri devam ettiğini söyledi. Kent Arşivinde yaklaşık 300 yıllık Çorum tarihine ışık tutan belge ve doküman arşivlerinin olduğunu vurgulayan Zeki Gül, “2009 yılından itibaren bugüne kadar 102 tane yayınımız araştırmacılara kazandırıldı. Belediyemizin kuruluş tarihinden 2009 yılına kadar 35 yayın, 2009 yılından bugüne kadar 102 yayın çalışması yaptık. Bu üç kat daha fazla bilimsel eser ortaya koymak demektir.

“OSMANLI VE CUMHURİYET ARŞİVLERİ TARANIYOR”

İki yıldan beri önemli bir çalışma yürütüyoruz. Devlet arşivleri bünyesinde bulunan Cumhuriyet arşivlerinden 32 bin sayfa, Osmanlı arşivlerinden 9 bin sayfa belge topladık. Bu belgeleri dijital ortamda kent arşivimize getirdik. Şu an kataloglarını hazırlıyoruz. Bu katalogları bu yıl içinde yayınlayacağız. Yayınladığımız zaman vatandaşlarımız, araştırmacılarımız bu kataloglardan alıp katalog üzerindeki belge numaralarıyla bize gelip belge talebinde bulunacaklar. Fotoğraf arşivimiz Çorum'un 160 ailesinden siyah beyaz fotoğraflar topladık. Bu fotoğraflardan oluşan 4 seri fotoğraf albümü kitabı çıkarttık. Bu yılın sonunda da 5. siyah beyaz fotoğraflar albümü kitabımızı yayınlayacağız” dedi.

“ŞEHRİN BELLEĞİ VE BİLGİ BANKASI”

Kent arşivinden araştırmacı, öğrenci, akademisyen, yazar, sanatçı farklı kesimlerden çok sayıda insanın faydalandığına dikkat çeken Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, “Kent arşivi, şehrimizin belleği ve bilgi bankası konumunda. Bu güzel hizmete Sayın Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü gereken kıymeti ve değeri veriyor ve kent arşivini her zaman destekliyor. Kıymetli hemşehrilerimizin de bugüne kadar vermiş oldukları desteği artırarak sürdüreceklerine inanıyorum. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim