Vali Necmeddin Kılıç, Çorum sanayisini çok ileri noktalara götürebilecek, sıçrama hamleleri yaptırabilecek çok güzel projeler ve hayallerinin olduğunu dile getirdi.
Çorum Organize Sanayi Bölgesi olağan kurul toplantısı gerçekleştirildi. OSB Bölge Müdürlüğü’nde Vali Necmeddin Kılıç yönetiminde düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Yönetim Kurulu üyeleri N. Bülent Onur, Muharrem Sarıarslan, OSB Müteşebbis Heyet Üyesi Mustafa Yağlı ve OSB Müdürü Yaşar Şahin katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Necmeddin Kılıç, Çorum’un yarınlara emin adımlarla yürüyecek, hızlı gelişme kaydedebilecek önemli illerden biri olduğunu dile getirdi.
Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalar ve Çorum’a ilişkin projeler hakkında bilgi veren Vali Kılıç, “Çorum'da çok güzel şeyler olsun, Çorum zıplasın istiyoruz. Onlarca yılı bir yıla sığdıralım istiyoruz. Aklımızı, gönlümüzü, gücümüzü ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
Tarım ve sanayide gelişme şansı yüksek olan ilimizdeki çalışmaları 3 ana başlık altında yoğunlaştırmayı düşündüklerini anlatan Vali Kılıç, Alacahöyük, Boğazkale gibi önemli değerlere sahip olan Çorum’un Ankara’ya yakınlığı da göz önünde bulundurulduğunda şu anda 50-60 bin civarında olan turist sayısını 500 bine çıkarabileceklerini vurguladı.
Çorum’u daha ileri noktalara götürmek için önemli projeleri bulunduğunu ve bunları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını anlatan Vali Kılıç, “Çorum, gelişmeye müsait illerden biri. Türkiye coğrafyasına baktığımızda da gelişme emareleri gösteren, hatta hızlı gelişmeyi yakalayabilecek illerimizden bir tanesi Çorum. Çorum'daki gelişme daha ileriye gitme, daha yaşanabilir bir il olma ve Türkiye sanayisinde, ticaretinde, ekonomisinde, turizminde, tarımında ve hayvancılığında hatırı sayılır bir il olma şansı elbette ki çok yüksek görülüyor. Çorum'da yapılacak turizm çalışmaları kapsamında turizm master planı çalışmamız var.
Yine tarım ve hayvancılıkta şanslı bir iliz. Orta Karadeniz’deyiz ve ülke ortalaması ile kıyasladığımızda daha iyi yağış alabiliyoruz. Hayvancılık noktasında coğrafyamız önemli oranda boş, coğrafik yapı olarak hayvancılığa çok müsait bir yapımız var. Önemli tarım arazilerine sahibiz ancak sulanabilir tarım arazilerinin içerisinde suyu götürebileceğimiz arazi miktarının artması gerekiyor. Kırsal alandaki altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla da beraber kırsal alanı daha yaşanabilir, daha çok gelir elde edilebilir mekanlar haline getirdiğimizde köyden kente göçü durdurmak, hatta tersine çevirmenin de mümkün olabileceğini düşünüyoruz.
Ama Çorum için asıl sürükleyici sektörün sanayi olduğunu düşünüyoruz. Çorum zaten sanayisi ile ülkede bir markadır. Ürettiği bazı makineler, bazı alanlarda teknoloji ülkede tektir. Çeşitli tarımsal makinelerin üretilmesi araç motorları, araçların iç dizaynı gibi hususlarda çeşitli civar illerden ilimize ve sanayimize müracaatlar olmaktadır ama sanayiyi ana motor, ana lokomotif haline getirmek ve Çorum'u daha güzel günlere taşıyabilmek için de elbette ki Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak çalışmalar büyük önem taşıyor.
OSB ile ilgili bugüne kadar güzel çalışmalar yapılmış. Geldiğimizden beri kentin sorunlarını bilen, çözme gayretinde olan bir OSB yönetimi ile çalışma fırsatı bulduk. Bu fedakarca çalışan yapı ilimizi ileriye taşıyacaktır. Halen OSB’nin birinci tevsii alanında parsel kalmamış ve ikinci tevsii alanında altyapı çalışmaları sürmektedir. Teşvikler bakımından Türkiye’de 4. Grup iller arasında bulunan ilimizde OSB yatırımlarında 5. grup teşvikler veriliyor. Yeni parsellerin de dolması ile birlikte ilimizdeki ithalat-ihracat dengesinin ihracata doğru kayacağına inanıyorum.
Şu anda Çorum sanayisini çok ileri noktalara götürebilecek, sıçrama hamleleri yaptırabilecek çok güzel projelerimiz, hayallerimiz var. Bunlar olgunlaştıkça kamuoyu ile paylaşacağız. Çorum'da çok güzel şeyler olsun, Çorum zıplasın istiyoruz. Onlarca yılı bir yıla sığdıralım istiyoruz. Aklımızı, gönlümüzü, gücümüzü ortaya koyuyoruz. Bu ile ve bu ilin yarınlarına, çocuklarımıza, torunlarımıza daha iyi bir gelecek bırakmamak için, alanı boş bırakmadan, tüm alanı doldurarak planlamaya, planladıklarımızı da icra etmeye gayret ediyoruz” dedi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim