Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, hayvancılığının zor bir sektör olduğunu söyleyerek yine de bu alanda ilimizin ülke geneline göre iyi durumda olan illerden biri olduğunu dile getirdi.
Çorum’da koyun-keçi üretimini geliştirmek, iyi cins ve verimli ırkların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla bir dizi çalışmalar yaptıklarını ve bu doğrultuda büyük başarılar elde ettiklerini dile getiren İl Müdürü Ermiş, hedeflerinin ilimizi simmental ırkı hayvancılığın damızlık düve merkezi haline getirmek olduğunu vurguladı.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından ilimizdeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine damızlık koç ve teke dağıtım töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ermiş, “Damızlık koç teke dağıtımında esas amaç üreticinin elindeki kendi genetik kaynaklarından olan ırkların yerine aynı ırktan ve değişik genetik kaynaklı verimli olan kan değişimi sağlamak ve bir nevi hibrit üretim elde etmektir” diye konuştu.
Bakanlığın 2014 yılında projeye dahil edilmemizle birlikte başlayan Damızlık Koç Projesi’ne Valilik, İl Özel İdaresi ve üretici katkısıyla devam edildiğini anlatan Ermiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “ 2014 yılında 57 adet koç dağıtımı ile başlanan projede 2015 yılında 100 adet ve bu yıl da bu sayıya damızlık teke de dahil edilerek dağıtacağımız sayı 172 oldu. Damızlık koç teke dağıtımında esas amaç üreticinin elindeki kendi genetik kaynaklarından olan ırkların yerine aynı ırktan ve değişik genetik kaynaklı verimli olan kan değişimi sağlamak ve bir nevi hibrit üretim elde etmektir.
2011 yılında ilk defa Halk Elinde Islah Projesi ile 6300 Akkaraman ırkı ile başladığımız projede gösterdiğimiz başarı kısa sürede meyvelerini vermeye başladı ve 2013 yılında Akkaraman ırkı için 6300 koyun projeye dahil edildi, 2016 yılında da yine 6300 kıl keçisi ile projelerimizin sayısı üç adet oldu. Bizim potansiyelimizden daha iyi durumda olan illerde 1 proje dahi sürdürülemezken, biz bugün Akkaraman ırkında 3. projeyi talep ediyoruz. Bu başarı iyi bir ekip çalışması ve projelerin ruhuna uygun hareket etmekle oluştu.
Burada en büyük teşekkürü sürü sahiplerimize etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü projeye onlar sahip çıkmasalar ve projeye inanmasalar bu başarı asla olmazdı. Yine aynı şekilde teknik personelimize ve proje yöneticilerine de teşekkür etmek isterim onlar da gece gündüz demeden özveri ile ve yine yaptığımız işe inanarak projeye sahip çıktılar. Bugün geldiğimiz noktada Çorum ili olarak hayvancılıkta iyi bir durumdayız.
Daha büyük hayallerimiz var; Akkaraman koyun keçi damızlık depo işletmeleri oluşturmak, simental ırkı hayvanın damızlık düve merkezi olmak gibi hayallerimiz var ve en önemlisi düşündüklerimizi hayata geçirebilecek potansiyelimiz var. İnşallah önümüzdeki süreçte bu hayallerimiz tek tek gerçek olacak. Çok yoğun çalışmalarının içerisinde bizim yaptığımız çalışmalara inanarak destek olan Valimize müteşekkirim. Bu projeye katkı sağlayan İl Genel Meclisimize ve İl Özel İdaremize teşekkürü bir borç bilirim. Göstergeleri ve sonuçları en net şekilde önümüze çıkacak olan bu proje ile dağıttığımız koçların ilimiz hayvancılığına hayırlı olmasını, üreticilerimize de bereket getirmesini temenni ediyorum” (Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim