ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karaca, Çorumluları Şeker Fabrikası’na sahip çıkmaya çağırdı.

Şeker üretiminin milli bir mesele olduğunu belirterek özelleştirmeden vazgeçilmesini isteyen Mehmet Karaca, konuya ilişkin açıklamasında şu görüşleri savundu:

“Çorumlular, istihdama ve ekonomiye en büyük katkıyı sağlayan illerden olmasına rağmen, katkı ve hizmet babında en düşük payı alan illerden birisidir. Artık yatırım ve hizmet almayı geçtik elimizdeki şeker fabrikasını da kaybediyoruz.

Özelleştirme İradesi Başkanlığı tarafından özelleştirilen fabrikalar ‘asgari 5 kampanya dönemi daha üretime devam edecektir’ ibaresi ile 5 dönem içinde çiftçiyi gelecek kaygısına düşürerek pancar ekiminin kademeli olarak azalmasına neden olacaktır. Bu da çiftçiyi, hayvancılığı, sanayiyi ve ticareti de vuracaktır. Kaybeden sadece fabrika bölgeleri değil, tüm Türkiye olacaktır. Yani bu süreç özelleştirme değil zamana yayılmış kapatılma olacaktır.

ELDEKİNİ DEĞİL, ÜRETTİĞİNİ SATMAK GEREKİR

Hem, yerli ve milli diyeceksiniz hem de bir bir satacaksınız.

Milli mesele söz konusu olduğunda kâr-zarar değil, ne yapılabilir, nasıl faydalı bir hale getirilebilir diye düşünülerek bunlara çözüm bulunmalıdır.

Türkiye’nin ihtiyacı olan şey elindekini satarak değil, ürettiğini satarak kazanmak ve büyümektir.

ÜRETİCİNİN VE İŞÇİNİN YANINDAYIZ

Çorumlu Eğitimci, Sanayici ve İşadamları Dayanışma Derneği olarak; pancar üreticilerimizin ve çalışan işçimizin yanında olduğumuzun, onların verdiği emek ve mücadelelerini sonuna kadar destekleyeceğimizin ve her platformda takipçisi olacağımızın tüm kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.

Hükümetin aldığı kararla ilimizin de içinde bulunduğu 14 şeker fabrikasının satışı için düğmeye basılmıştır.

NİŞASTA BAZLI TATLANDIRICILARIN ÖNÜ AÇILIYOR

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesindeki asıl amaç şeker pancarı üretimini sonlandıracak sağlığa zararlı nişasta bazlı tadlandırıcıların önünü açmaktır. Pancar üreticileri, fabrika çalışanları hatta bütün şehir bundan olumsuz etkilenecektir.

Milli sanayi açısından en stratejik kurumların başında gelen şeker fabrikaları sıradan tesisler değildir. Yüz binlerce insanın ekmek kapısıdır.

Hükümet acilen özelleştirme kararından dönmeli ve mevcut tesislerin modernizasyon ve kapasite artırımını gerçekleştirerek bu kurumları daha verimli hale getirmelidir.” (Emre URAL)

Editör: TE Bilisim