Çorum’da üniversite – sanayi işbirliği kapsamında geçtiğimiz yıl yapılan görüşmelerle ortaya konan “Akıllı ve Ergonomik Ev Otomasyon Sistemleri” sayesinde yapay zeka destekli yerli ve milli yazılımlı akıllı ev otomasyon sistemleri üretilmeye başlandığı belirtildi.

Sistemin Merkez ünite tasarımı, PCB Baskı devreleri ve yerli yazılımlarının prototipleri hakkında alınan yol üzerinde Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan önderliğinde proje yürütücüsü Dr. Vahdet Özkoçak, Proje Multidisipliner Koordinatörü Dr. Emre Demir ve proje ekibi HİTÜ öğretim elemanları Elektronik ve Bilgisayar sistemleri Uzmanı Öğretim Görevlisi Selim Özdem, Öğretim Görevlisi Önder Yakıştıran, Öğretim Görevlisi Uğur Tunçer, Öğretim Görevlisi Ömer Boyacı, Öğretim Görevlisi Bedreddin Ali Akça, Turkuaz Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Serkan Sabur ile Turkuaz Yapı Genel Koordinatörü Recep Özkaya ile birlikte çalışmalar değerlendirildi.

Görüşmede Prof. Dr. Reha Metin Alkan, akıllı ev ve binaların yanı sıra akıllı şehirlere geçilmesinin öneminden bahsetti. Proje Koordinatörü Dr. Vahdet Özkoçak yapılan bu çalışmaların kamuda yer alan kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere tüm binalarda kullanılacak bir sisteme dönüşmesi gerekliliğini vurgularken, Serkan Sabur ise yakın gelecekte yapay zekaya dayalı teknolojik ürünlerin ilimizde üretiminin başlamasının ülke kalkınması açısından çok önemli olacağını ifade etti

Yapay zeka destekli akıllı evlerin, güvenlik ve konfor açısından büyük yenilikler getirdiğinin görüldüğü, kullanıcılarını tanıyan, onlarla etkileşimde olan sistemlerin üniversite- sanayi işbirliği ile yerli ve milli imkanlarla Çorum’da tasarlanarak üretilecek olmasının büyük önem taşıdığı dile getirildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim