23 yarışmacının birbirinden lezzetli aşurelerinin yarıştığı yarışmada katılımcılar Hitit güneşi, Mevlana figürleri gibi çeşitli çalışmalar yapılırken, Ülkü Solak, Levent Başar, Ahmet Özdemir ve Nuran Köse’den oluşan jüri üyeleri bunları değerlendirirken hayli zorlandı.
Yapılan puanlama sonrasında Susamlı Aşure ile Şule Paydar birinci olurken, Lalezar Aşuresi ile Hatice Atak ikinci, Saray Tatlısı Aşuresi ile Hatice Kümbül ise üçüncü oldu. Jüri özel ödülünü ise Goncagül isimli aşuresi ile Gonca Bayar aldı. Dereceye girenler 24 parça yemek takımı, tencere seti ve günlük yemek takımı ile ödüllendirildi. Ödülleri ise Belediye Başkan Yardımcı Ahmet Yabacıoğlu, Turhan Candan ve AKP Çorum Milletvekili Adayı Ahmet Sami Ceylan'ın eşi Ebru Ceylan ve Tesisler Müdürü Mahmut Yabacıoğlu takdim etti. Ayrıca tüm aşure yarışmasına katılanlara ve jüri üyelerine kahve fincan takımı hediye edildi.
Yarışmada “Muharrem ayının anlam ve önemi” konulu seminer veren İl Vaizesi Fatma Nur Erdem, “Muharrem ayı hürmet edilen anlamına gelen kutlu bir aydır. Muharrem kuşanma, kuşatma, vurulma, alkanlara revan olma, hak ve adalet için onurlu duruşa sahip olmayı bağrında saklayan aydır. Bu ay içinde pişirilen aşure de aşura gününün adına ithafen gelenekselleşen tatlının adıdır. Aşura gününde oruç tutmanın sahihliğine dair hadisler olmasına karşın bugünde hububat aşı pişirmek vb. uygulamalara dair sahih bir rivayet yoktur. Fakat bu tatlı Müslüman- Türk geleneğinde önemli bir yer teşkil etmiş, paylaşmanın, dayanışmanın ifadesi, bolluk bereket simgesi olmuştur. Kesrette vahdeti yani çoklukta birliği ifade eden ortak tadımızdır aşure. Farklı bakliyatların ve tatların farklılıklarıyla bir araya gelip bir tencerede aş olmasının, kaynaşmasının adıdır” diye konuştu.
(Aliye ÖNCEL)
Editör: TE Bilisim