Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, makamında ziyaret ettiği Kalocsa Belediye Başkanı Dr. Bálint József’in, Anadolu’dan bir kentle “kardeşlik” ilişkisi ve kültürel, sanatsal, ticari işbirliği kurma isteğini dile getirmesi üzerine, “kardeş kent” olarak Çorum’u önerdi.

TUNA KIYISINDA KÜLTÜR-SANAT KENTİ
Kalocsa, Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'nin güneyinde, 110 km. mesafede, Tuna Nehri kıyısında bulunan sanat, endüstri ve tarım merkezi.
Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, daveti üzerine Kalocsa Belediye Başkanı Dr. Bálint József'i makamında ziyaret etti.
Ziyarette Kaposvar Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Orsolya Falus da hazır bulundu.

ORTAK SOSYAL VE KÜLTÜREL PROGRAM
Başkan Dr. Bálint József, konuşmasında, 'Almanya, Romanya, Avustralya, Sırbistan ve Filistin'den kardeş şehirlerinın olduğunu belirterek kentini şöyle tanıttı:
“Dünyaca ünlü Macar Herend, Zsolnay porselenlerin yanında Kalocsa motifli porselenlerimiz, üzümümüz, biberimiz ve el işi göz nuru çiçek desenli dantel kaneviçelerimiz bulunuyor.
Seçimler yeni yapıldı. Önümüzdeki beş yıl şehrimize başkanlık yapacağım. Türkiye ile de güzel işbirliği alanları oluşturmak istiyorum.
Son yıllarda Macaristan ile Türkiye'nin ticari, siyasi, eğitim ve sosyal alanlarda yakınlaştığını görmek bizleri mutlu ediyor. Bu işbirliğine bizler de Kalocsa şehri olarak katkıda bulunmak, bize uygun Anadolu'da bir şehir ile ortak projeler üretmek isteriz.”

ÜNİVERSİTELER ARASI İŞBİRLİĞİ
Son yıllarda Türkiye ekonomisinin istikrar kazandığını, güven duyulan güçlü bir yapıya kavuştuğunu ifade eden Başkan József,
“Şehrimizde % 40'ı belediyemizin iştiraki olan ekonomi, işletme ve pazarlama alanında etkin Tomori Pál Főiskola Üniversitemiz (TPFK) bulunuyor. Şehrimizde birçok festival, spor, kültürel ve sanatsal etkinlik düzenliyoruz. Bu etkinliklerde Türkiye'den de misafirler görmeyi çok arzularız. Uygun olması durumunda Türkiye'den üniversitemizle de işbirliği yapacak bir eğitim kurumu faydalı olur. İki kent arasında güçlü noktalardan faydalanarak daha büyük sinerjiler oluşturabiliriz.” dedi.
“İki ülkenin geçmişe dayanan özel ilişkilerini büyütmeye talibiz” ifadesini kullanan József, Türkiye ile yakından işbirliği içinde çalışmak istediklerini, ortak sosyal ve kültürel proğramlar yapmaya şimdiden hazır olduklarını söyledi.

TANIŞMAK YENİ KAPILARI AÇIYOR
Konsolos Osman Şahbaz ise, 1543 Yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın fethettiği, Evliya Çelebi'nin 1665 yılında ziyaret ettiği Kalocsa şehrine davet eden Başkan Dr. Bálint József'e, bu işbirliğine katkı sağlayan Prof.Dr.Falus Orsolya ve Macaristan ELTE Üniversitesi ilk Türk mezunu Çorumlu Kadir Balkanlıoğlu'na teşekkür ederken, “İnsanların birbirlerini yakından tanıması, yeni kapıların açılmasına vesile olacaktır. Türkiye'yi ve Macaristan'ı yakından tanıyorum” dedi.

ÇORUM, KALOCSA’YA UYGUN KARDEŞ KENT
Kayserili olarak İç Anadolu’yu yakından tanıdığını ifade eden Şahbaz, “Hitit İmparatorluğuna başkentlik yapmış Boğazkale ilçesinin de bulunduğu, UNESCO tarafından dünya miras listesine alınan Hattuşa'nın tarihi zenginliğine ve tabii güzelliklere sahip, şirin ‘kültür, tarım ve sanayi şehri’ 550 000 nüfuslu Çorum’u size önereceğim. İnşallah Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile görüşeceğim. İki şehir arasında elçilik yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çorum şehrimizde Hitit Üniversitemiz var. Şehrinizdeki Tomori Pál Főiskola Üniversitesi ile de bu işbirliğini oluşturabiliriz. Çorum'un da leblebisi ünlüdür.” diye konuştu.

5 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET HACMİ HEDEFİ
Önceki Başbakan, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki dost ülkenin dış ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılması talimatını verdiğini hatırlatan Osman Şahbaz, “Hep birlikte katkı sağlayarakbu hedefe ulaşacağız. Kalkınmanın temelinde istikrar ve güven yatmaktadır. Yükselen ekonomisiyle, küresel bir güç olan yeni Türkiye'de her ikisi de ziyadesi ile bulunmaktadır'' dedi.
Belediye Başkanı Dr. Bálint József, Konsolos Osman Şahbaz'a kenti tanıtan kitaplarla kent motiflerini taşıyan el işi dantel hediye etti. Şahbaz da, Kayseri Erciyes Dağını kompozite eden porselen tabak verdi.
Başkan József’in kenti gezdirdiği Şahbaz, daha sonra Budapeşte’ye döndü.
Editör: TE Bilisim