Ziraat Bankası Çorum Şube Müdürü Abdullah Çandır ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası işlemleri hakkında bilgi veren Yüksel, Çorum ve ilçeleri için talep toplama dönemini iki etap olarak belirlediklerini, ilk etabın dün başladığını ve 30 Mart’ta sona ereceğini, ikinci etabın ise 9-13 Nisan tarihleri arasında yapılacağını söyledi.

“Yastık altındaki altınlarınız Hazine Müsteşarlığı güvencesi ile Ziraat'te değer kazansın. Hem yatırımcı hem de ülkemiz kazansın” diyen Yüksel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından ikincisi gerçekleştirilen Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracında talep toplama ve ihraç işlemleri 26 Mart Pazartesi’nden itibaren başladı. İhraca aracı tek banka Ziraat Bankası olup, dört ayrı ihraç programı çerçevesinde 81 ilde ve Ziraat Bankası’nın 321 şubesinde gerçekleştirilecektir. Çorum ve ilçeleri için talep toplama dönemi iki etap olarak 26-30.03.2018 ve 09-13.04.2018 tarihleri belirlenmiştir. Fiziki altın kabulü ve ihraç işlemleri Ziraat Bankası Çorum Şubesi aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Gerek merkez gerekse ilçelerde konuya ilgi gösteren vatandaşlarımızın işlemler ve bilgi almak için Ziraat Bankası Şubelerine uğramaları yeterlidir. Belirtilen tarih aralığından sonra talep de bulunulamayacaktır.

Bu ihraç işlemi ile sisteme dahil olmayan ve yastık altında 2.200 ton olduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılması ve ülkemiz rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu ürünlerin yatırımcıya avantajları ise; Yatırımcılar altınların evde çalınma/kaybolma riskini ortadan kaldırarak devlet güvencesi altında saklama ve stopaj kesintisi olmadan altınların değeri üzerinden ek getiri elde etme imkanına sahip olmaktadırlar. Ayrıca yatırımcılar ilk 3 aydan sonra vade boyunca hiçbir kesinti yapılmadan istedikleri zaman altınlarını güncel değeri üzerinden(Kuyumcuda bozdurur gibi) Ziraat Bankasına satarak nakde dönüştürebilecekler veya vade sonunda istedikleri takdirde altınlarını fiziki altın( 1 kg'lık külçe altın yada Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Altını olarak) olarak geri alabileceklerdir. Bu işlemler için açılan hesaplardan Ziraat Bankasınca hiçbir masraf alınmayacaktır.

Faize duyarlı yatırımcılar, getirecekleri hurda altın karşılığı çıkartılacak ve yatırımcısına 6 ayda bir kira getirişi kazandıracak faizsiz Altına Dayalı Kira Sertifikalarını alabilecekler, Geleneksel yatırımcılar ise getirecekleri hurda altın karşılığı çıkarılacak ve yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirişi kazandıracak Altın Tahvilini alacaklardır.

İhraç edilecek her iki Devlet İç Borçlanma Senetlerinin vadesi 2 yıl olup, yatırımcısına 6 ayda bir %1,20 oranında kupon/kira ödemesi yapılacaktır. Yıllık kupon/kira getiri oranı ise %2.40 olarak belirlenmiştir. Bu ihraca ilişkin kupon/kira gelirlerinde herhangi bir vergi alınmamaktadır. Gelir vergisi(Stopaj) oranı %0 olarak belirlenmiştir.

Talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar ile külçe altınlar ve Darphane Altınları(Çeyrek, Yarım, Tam, Ata Lira. .vb) kabul edilecektir. Üzerinde değerli yada değersiz taş bulunan altın(takı) ve Reşat Altınlar kabul edilmeyecektir. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir eksperlerce kabul edilecektir. Bu aşamada altın sahipleri hiçbir kayba uğramayacaktır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim