Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından illerin konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu dikkate alarak ilk defa yaptığı ' İllerin Yaşam Endeksi' araştırmasında Çorum, Türkiye'deki 81 il içerisinde 56. sırada yer aldı.
Yaşam Endeksi sıralamasında Çorum'un Samsun, Amasya ve Tokat gibi TR83 Bölgesinde yer alan çevre illerin bile çok gerisinde yer alması dikkat çekti. İllerde yaşam endeksinde ilk sırayı Isparta alırken, Samsun 33, Tokat 39, Amasya ise 27. sırada yer aldı.
Genel yaşam endeksi sıralamasında 0.5002 endeksi ile 56. sırada yer alan Çorum, araştırma sonuçlarına göre konutta 41, çalışma hayatında 62, gelir ve servette 54, sağlıkta 67, eğitimde 53, çevrede 26, güvenlikte 61, sivil katılımda 4, altyapı hizmetlerine erişimde 58, sosyal yaşamda 64 ve yaşam memnuniyetinde ise 60. sırada yer buldu.
TÜİK Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek, TÜİK tarafından ilk defa yayımlanan illerde yaşam endeksi ile bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve subjektif göstergeler kullanarak yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması yaptığını açıkladı.
Çalışmanın amacının ildeki yaşamın tüm boyutları ile izlenmesine ve iyileştirilmesine altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmek olduğunu ifade eden Çiçek, illerde yaşam endeksinin; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsadığını ve 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunduğunu bildirdi.
Çalışma neticesinde Isparta'nın yaşam endeksinde en yüksek endeks değeri 0,6745 ile ilk sırayı aldığını vurgulayan Çiçek, Isparta’yı sırasıyla 0,6737 ile Sakarya ve 0,6553 ile Bolu'nun takip ettiğini kaydetti. Çiçek, endekste son sırayı en düşük endeks değeri ile 0,2765 Muş'un aldığını, Muş’u 0,2936 ile Mardin ve 0,2975 ile Ağrı'nın takip ettiğini ifade etti.
Konut endeksinde ilk sırayı Sakarya, çalışma hayatında Zonguldak, gelir ve servet endeksinde İstanbul, sağlıkta Isparta, eğitimde Tunceli, çevrede Kastamonu, güvenlikte Artvin, sivil katılımda Sakarya, altyapı hizmetlerine erişimde İstanbul, sosyal yaşamda İstanbul ve yaşam memnuniyetinde Sinop’un ilk sırayı aldığı çalışmanın yerel bölümlerinde ilimizde fert başına düşen oda sayısı 1.5, konutun kalitesinde problem yaşama oranı yüzde 20.4, istihdam yüzde 48.9, işsizlik yüzde 5.9, ortalama günlük kazanç 52.5 TL, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı yüzde 53.3, doğuşta beklenen yaşam süresi 78.3 yıl, sağlığından memnuniyet oranı yüzde 63.1, okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 34.8 ve belediye hizmetlerinden memnuniyet ise yüzde 65.8 olarak açıklandı.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim