Türkiye'deki ilk sayısını 2008 yılında çıkartan, İngiltere kökenli aylık yeme-içme ve seyahat kültürü dergisi Food and Travel Türkiye, dünyanın her köşesinden tatları keşfedip yemek sektörünün nabzını tutuyor.

Çorum’da yöresel lezzetlerin tadılabileceği 5 mekânı tanıtan dergi, Çorum’la ilgili şöyle bir değerlendirme de yaptı:

SAKLI HAZİNELER

“İncelikler sofrası Çorum, köklü geçmişini ve doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz onlarca rotanın yanı sıra ülkemizin en incelikli sofrasından birini önümüze seriyor”…

“Köklü medeniyetlerin ev sahibi Çorum, kendisini saklayan hazinelerden. doğal ve tarihi güzelliklerini keşfedebileceğiniz rotaların yanı sıra ülkemizin en incelikli sofralarından birini de önünüze seren şehri tanımak için daha fazla gecikmeyin!”

“AŞÇILIK BİR SANAT”

Çorum Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Rasim Çakıcı, Çorum Bahçelievler Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alan şefi Nuran Köse Özkurşunlu ve Alan Şefi Sever Serim’le, derginin Çorum mutfağını tanıtan bu yayını ve yöresel yemeklerin tanıtımı için verilen çabalar üzerine, DÖSE Atölyesi’nde bir görüşme yaptık.

Dernek Başkanı Çakıcı, Çorum’un yöresel yemeklerini tanıtma adına verdikleri uğraşları anlatmaya başlamadan önce, aşçılığın artık zanaat olmaktan çıkıp sanata dönüştüğünü belirterek, Çorum’un çok sayıda lezzetli yemek çeşidine sahip olduğunu söyledi.

“YEMEK KÜLTÜRÜ BOZULUYOR”

İşini 20 yıldır aşkla yaptığını ve her gün yeni bir şey öğrendiğini ifade eden Rasim Çakıcı, “Aşçılık uçsuz bucaksız bir meslek, Öğrenmenin de sınırı yok. Ama, popüler kültür ile beraber artan fast-food ve dondurulmuş gıdalar yemek sektörüne zarar veriyor. Yemek kültürünü bozuyor ve yeme tutkusunu ortadan kaldırıyor.” dedi.

ÇORBALARIMIZ, SARMALARIMIZ…

Öğretmen Nuran Köse Özkurşunlu, yöresel yemeklerin turizmin gelişimine büyük katkı sağlayacağını önemle vurgularken, “Çorbalarımızı, sarmalarımızı, dünyanın bir ucundan gelen insanlar büyük ilgiyle karşılıyorlar. Dünyada benzeri olmayan lezzetleri sunuyoruz. Tanıtım için elimizden geleni yapıyoruz, ama bir şeyler halen eksik” ifadesini kullandı.

LEZZET MEKANLARI

“Food and Travel” dergisinin, Çorum’a özgü lezzetler için okurlarına önerdiği mekânlar ise şunlar:

KATİPLER KONAĞI: Çorum mutfağının ne kadar zengin olduğunu, hemen hemen her yemeğini tadarak keşfedebileceğiniz özel bir restoran…

LİDER LEBLEBİ: Yerli nohuttan hakiki Çorum Leblebisi tatmak isteyenler için… Yaşar Usta’yı ziyaret edin…

BAHÇELİEVLER MESLEKİ TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ MUTFAK ATÖLYESİ: Bu atölyede yok yok. Okulun yiyecek-içecek bölümü öğretmenleri nefis yöresel kurabiyeler pişiriyor. Önceden haber verirseniz su kabağı kurusu yemeği, Osmancık ilçesine ait kapari turşusu, yabani kuşkonmazlı yumurta yani menevcer, bölgenin meşhur göbelek mantarı dolması, nefis armut pekmezi, Kargı tarhanası gibi bir çok özel lezzeti burada bulabiliyorsunuz…

KADİR USTA: Dillerden düşmeyen tandır mekanı… Burada lokum gibi pişen ve dilimlenen tandırı tatmadan dönmeyin…

MOR SALKIM RESTAURANT: Çorum’un geçmişten gelen sakatat kültürünü yorumluyorlar… İşkembeden yapılan döner ve dil söğüş gibi farklı lezzetleri burada bulabilirsiniz. Ayrıca Çorum’a özgü yanıç, mekanın en özel tatlarından. Gözlemeden biraz daha kalın hamuru olan yanıç, ıspanaklı bir harçla doldurularak sadece ikiye katlanıyor…

ANİTTA OTEL: Çorum’un tarihi yerlerini gezen ve şehir hakkında hemen hemen bütün bilgileri veren Food and Travel Türkiye’nin tercihi, zengin kahvaltısı, ürün çeşitliliği, havuzu, spor salonu ve hamamıyla konaklamada tek beş yıldızlı Anitta Otel.

(Esra ESEN)

Editör: TE Bilisim