Bu, bize göre, Çorum için de bir işarettir. ÇORUM HABER olarak uzun süredir savunduğumuz, ilgilileri iknaya çalıştığımız “Kadeş Meydanı” önerimizde ne kadar haklı olduğumuzun bir kanıtıdır. Yine, “Uluslararası Kadeş Sempozyumu”nu himayesine alarak bu konuya ne kadar değer verdiğini gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “barış” iradesinin yeni bir göstergesidir.

Bilindiği gibi, Hükümet binası karşısındaki meydanı ilk öneren, Çorum kamuoyunun gündemine getiren, yıllarca mücadelesini veren, “torunlarımıza bırakacağımız en değerli miras olacağını” defalarca yazan biziz. Meydanı açanlara şükran duygularımızı da hep ifade ettik. Her ne kadar “kötü” bir proje ortaya çıkmış olsa da, “Bir kez açıldı ya, iyi bir projeyle burası Avrupai bir meydana dönüştürülebilir” diye düşünmeye devam ediyoruz.

Ve yine yıllardır, bu meydana “Kadeş Meydanı” isminin yakışacağını savunup duruyoruz. İnsanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş, M.Ö. 1269 yılında Hitit Kralı III. Hattuşili ile Mısır Firavunu II. Ramses arasında imzalandı. Yani bu yıl, Kadeş Barış Antlaşması’nın 3.287. yılını kutluyoruz.

Antlaşmanın bir nüshası, Mısır’da tapınakların duvarlarına kazındı, bir nüshası ise Hattuşa’da kil tablet halinde bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Çivi yazılı tabletin büyütülmüş kopyası da New York’ta Birleşmiş Milletler binasında asılı bulunuyor.

“İnsanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması”…Kraliçe Puduhepa’nın mührü de yer aldığı için, aynı zamanda “kadın-erkek eşitliğinin ilk tarihsel belgesi”…Bu dünya çapında “barış ve eşitlik simgesi” antlaşmanın taraflarından biri Hititler ve Çorum, Hititler’in başkenti Hattuşa’yı bağrında taşıyor. Dolayısıyla, “Kadeş” simgesinin gerçek sahibi ve dünyada “barış kenti” unvanını hak eden kentlerin başında geliyor.

Çorum’a kurulacak üniversitenin ismi “Hitit” olsun diye de çok çaba harcamıştık. Bugün, Hitit ismiyle Çorum’un üniversitesi dünyada çok büyük saygı uyandırıyor. Zira “Hitit” Çorum’un en değerli markası. O zamanlar, yani 1990’lı yıllarda, “Hitit gibi bir uygarlık referansına sahip olup da bunu elinin tersiyle itmek ahmaklıktır” demiştik. Bugün de “Kadeş” için aynı şey geçerli.

Çorum’un bu görkemli meydanı, “Kadeş” adıyla dünyanın ilgisini çekecektir. Avrupai bir projeyle Hitit uygarlığını simgeleyen objelerle donatılmış bu meydan, Çorum’a kültür, sanat ve turizm alanında sınıf atlatacak bir değişim ve dönüşümün de ilk adımı olacaktır. Çorum, dar görüşlü bir takım yerel takıntılarla, komplekslerle, ufuksuzluklarla bu fırsatı kaçırmamalıdır.

Mehmet YOLYAPAR

Editör: TE Bilisim