Çorum’un zanaatkâr esnafı, yıllar yılı nohutu en iyi şekilde işleyerek, son kavurmasını mükemmel yaparak, Çorum leblebisine o müthiş lezzetini kazandırmış. Çorum leblebisi, ustalarının özeniyle, marifetiyle ülke çapında haklı bir şöhrete kavuşmuş.
Son yıllarda ise, leblebiler büyük oranda “hazır” olarak dışarıdan getiriliyor, son bir kavurmayla tüketiciye sunuluyor. Nohut üretiminin yoğun olduğu bölgelerde, zamanla nohut işleme sektörü de gelişti ve Çorum esnafı için de, işlenmiş nohut alınması daha kolay ve avantajlı duruma geldi.
Asıl leblebi üretiminin başka kentlerde olduğu yolundaki tezler karşısında, Çorumlular, “marifet son kavurmada” diyerek Çorum leblebisinin ününe toz kondurmuyorlar ve bu doğru da. Ama, Çorum leblebisine asıl darbeyi leblebici esnafının vurmaya başladığı da bir gerçek.
Kent içinde son derece kaliteli “leblebi” üreten işyerleri var. Hatta Çevreyolu’nda satışa sunulan leblebilerin çoğu da kaliteli. Ama, “fiyat rekabeti” ile öne geçmeye çalışan bazı işyerleri ise, Çorum’dan transit geçenlere en kalitesiz leblebileri pazarlıyorlar. Çorumlular da, “Meşhur Çorum leblebisi bu muymuş?” şeklindeki tepkiler karşısında üzüntüye kapılıyorlar.
Çevreyolu’nda kalitesiz ürünlerle Çorum leblebisinin ününe leke düşürülmesi, leblebici esnafının kendi ayağına kurşun sıkmasından başka bir anlam taşımıyor. Başka üretim merkezleri, Çorum leblebisinin ününü elinden almaya çalışıyorlar, doğru da, buna asıl çanak tutanlar, ne yazık ki, leblebiciliğe sadece “ticaret” diye bakanlar…
Çorum’un imajını yeniden oluşturma adına fikir egzersizleri yapılacaksa, bu sorunun da öncelikle masaya yatırılması gerekiyor.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim