Çorum Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bünyesinde faaliyet gösteren Koroner Anjiografi ünitesi ile Kardiyovasküler Cerrahi Merkeziyle kardiyoloji ve kalp damar cerrahisinde çıtayı yükseltti.
Sağlık Bakanlığı ve Hitit Üniversitesi arasında 2012 yılında yapılan ortak kullanım anlaşmasının ardından sağlık hizmetlerinde her geçen yıl ivme kazanan Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bölge hastanesi olma yolunda da ilerliyor.
Bakanlık ve üniversite arasındaki ortak kullanım anlaşmasından önceki son 2 yıllık istatistiklere bakıldığında 2010-2012 yıllarında 6 bin 700 hastanın anjiyografi ve ilişkili tetkikleri için başta Ankara olmak üzere diğer illere sevk edildiği gözlenirken Koroner Anjiografi ve KVC birimlerinin hizmete girmesi ve tıbbi kadrosunun güçlendirilmesiyle son iki yılda ise sevk edilen hasta yaklaşık yüzle sınırlı kaldı. Sevklerin önünde geçilmesiyle birlikte zaman ve bütçe tasarrufu sağlanırken yapılan başarılı operasyonları ve uzman kadrosu ile hastane İstanbul gibi bazı büyükşehirler ile Türkiye’nin çeşitli illerinden hastane kabul etmeye başladı.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, bugün Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret etti. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer Sobacı, T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastane yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir’inde hazır bulunduğu ziyarette Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, geçtiğimiz hafta 5 bininci anjiyo operasyonu yapılan Seyfettin Özkan ve yatan hastaları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Daha sonra beraberindekilerle Anjiyografi ünitesine geçen Rektör Alkan’a burada müdahale edilen bir hastanın anjiyo görüntüleri izlettirildi.
Birimle ilgili bilgiler veren Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Karavelioğlu, Anjiyografi biriminde 5 bin hastanın bin 495’ine balon ve stent işlemi uygulandığını söyledi. Doç. Dr. Karavelioğlu, hastaların kendi illerinde hızlı ve etkin yapılan bu tedavilerle zaman ve para kaybı olmaksızın sağlıklarına kavuştuğunu belirtti. Karavelioğlu bin 200 hastaya ise kalp krizi anında müdahale edildiğini açıkladı.
HEDEFİMİZ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİMİZİN ÇORUM’DA EĞİTİM ALMALARINI SAĞLAMAK
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, hedeflerinin 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Tıp Fakültesi öğrencilerinin Çorum’da eğitim almalarını sağlamak olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Alkan, 2012 yılında Sağlık Bakanlığı ile ortak kullanım anlaşmasının imzalanmasının ardından, 2006 yılında kurulan ama bir çalışma yapılmamış olan Tıp Fakültesi’nin işlevsel hale gelmesi için yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Şu anda sayısı 60’a yaklaşan öğretim elemanı ile üniversitenin en büyük eğitim birimlerinden birisi haline gelen Tıp Fakültesinde yapılan çalışmaların Çorum’u ve Çorumluları gururlandırdığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, bu konuyu çok önemsediklerini ve bu alandaki geç kalmışlığı gidermek için de çalışmaların daha da artan bir tempoda devam edeceğini bildirdi.
Tıp Fakültesi’ndeki gelişmelerle birlikte daha büyük illere yapılan sevk sayılarının azaldığını veya tamamen ortadan kalktığını belirten Alkan, çevre illerden artık Ankara yerine Çorum’a hasta sevki yapılmasından mutluluk duyduğunu kaydetti.
Kalp Damar Cerrahisi Klinik sorumluları Yrd. Doç. Dr. Adnan Yalçınkaya ve Yrd. Doç. Dr. Adem İlkay Diken, kalp damar cerrahisince 300 hastaya by-pass ameliyatı yapıldığını ve bu hastaların yüzde 10’una acil şartlarda operasyonlar gerçekleştirildiğini belirterek, mortalite oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu ve dünyada uygulanmakta olan klasik yöntemlere ek olarak ileri merkezlerce uygulanan atan kalpte bypass işlemi kliniğimizde de başarıyla gerçekleştirildiğini ifade ettiler.
Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir ise, hastanede 5 bininci hastaya anjiyografi ve 300 hastaya açık kalp ameliyatı yapmış olmanın haklı gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Anjiyografi ve Kalp Damar Cerrahi ünitesindeki görevli personellerinde özverili çalışmaları ile kesintisiz sağlık hizmeti verildiğini, Çorum’un yanı sıra Amasya, Yozgat ve Samsun ve ilçelerinden de hasta kabul edildiğini anlatan Zehir, “Sağlık Bakanlığı ile Hitit Üniversitesi arasında afiliasyon yapılmadan önceki iki yılda toplamda 6 bin 700 kişinin anjiyografi ve ilişkili tetkikleri için başta Ankara olmak üzere diğer illere sevk edildi. Bu sevklerin yaklaşık 2 bini ambulans ve sağlık personeli eşliğinde olduğu düşünülürse ciddi bir bütçe sadece transfere ayrılmaktadır. Kaybolan zaman ve gecikmenin verdiği hasar ise ayrı. Kurulduktan sonraki dönemde ise kardiyoloji temelli tetkikler için 100’ün altında sevk sayısı var. Bu nedenle bu hizmetin kurulmasına katkısı olan tüm hekim ve yöneticilerimiz yapılan bu güzel işlerden hissedardır. Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi ünitemiz, yakın gelecekte öğrencilerimiz ve asistanlarımızın da gelmesiyle birlikte bünyesindeki eğitim sıfatlarının da hakkını vererek geleceğin Kardiyoloji-Kalp Damar Cerrahisi uzmanlarını yetiştirmeye hakkıyla taliptir” dedi.
Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer Sobacı ise yapılan ortak kullanım anlaşmasının ardından sevk sayılarındaki azalmayla birlikte kalp, onkoloji, genel cerrahi, üroloji, göz, ortopedi ve diğer alanlarda başarılı operasyonların gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Hastalarımız ve yakınları kendilerine sunulan imkanların yanı sıra gerçekleştirilen ziyaretlerden dolayı da oldukça memnunlar. Bu memnuniyetin yapımı süren hastanemize taşınmakla birlikte daha da artacağına inanıyorum” diye konuştu.
Yapılan başarılı operasyonların tüm çalışanları haklı olarak gururlandırdığını belirten Uzm. Dr. Sobacı, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim