Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile Çorum Valiliği’nin ortak girişimleri sonucu hayata geçirilen “Kore-Çorum Dostluk ve Kültür Buluşması” gerçekleştirildi.
Önceki gün Çorum Müzesi’nde düzenlenen etkinliğe Vali Ahmet Kara, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, AKP Milletvekilleri Salim Uslu ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Dongwoo Cho, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Ofisi Müdürü Kuensoo Kim ile birlikte Koreli beş seyahat acentesi müdürü ve ayrıca Koreli iş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden 27 kişi olmak üzere toplam 35 Koreli konuk katıldı.
Etkinliğin Müze Konferans Salonu’ndaki ilk bölümünde sırasıyla İl Kültür ve Turizm Müdürü Özüdoğru, Kore Büyükelçisi Cho, Milletvekili Uslu ve Vali Kara birer konuşma yaptı.
Kore ve Çorum tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, “Çorum ve Hititler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Daha sonra Koreli konuklara, arkeolojik kazılar sırasında bulunan tabletlerde yazılı bazı yemek tariflerinden elde edilmiş ve birçoğu günümüzde halen uygulanan Hitit yemekleri ikram edildi.
Etkinlik kapsamında ayrıca her iki ülkenin kültürlerini yansıtan çeşitli sergiler davetlilerin beğenisine sunuldu. Bu sergilerde ahşap oymacılığı, el baskısı yazmacılık, taş işlemeciliği, bakır işlemeciliği, Kore çömlek sanatı, Kore turistik fotoğrafları ile resim ve bohça çalışmaları görücüye çıkarıldı.
Arkeoloji Müzesi’ni gezen Koreli konukların şerefine son olarak İnci Restaurant’ta akşam yemeği verildi.
“Kore-Çorum Dostluk ve Kültür Buluşması” kapsamında dün de Alacahöyük ve Hattuşa gezileri düzenlendi. Sabah saatlerinde Alacahöyük Müzesi ve örenyerini gezen Koreli misafirler daha sonra Boğazkale’ye geçerek Hattuşa örenyeri ve Yazılıkaya Açıkhava Mabedi’ni gezdiler. Koreli konuklar, öğle yemeğinin ardından Ankara’ya döndüler.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim