Yatırımlarından bir kısmını dünyaya kaydırmaya başladıklarını belirten Çelik, 3 yıl önce bir Alman perakende devini satın aldıklarını ve bunun Almanya’da ses getirdiğini belirterek, Essen eyalet başkanının parlamenterlerini de alıp İstanbul’da ziyaretine geldiğini ve “Sizin için ne yapabiliriz” diye sorduğunu vurguladı. Almanya bir yatırımcıyı görünce ne yapabiliriz diye sorulduğunu belirten Çelik, kendilerinin de Almanya’dan Çorum’a ne yapabiliriz diye baktıklarını söyledi.

Almanya’da bir Türk Ticaret Merkezi kuracaklarını belirten Avni Çelik, İhracat yapanlar için ciddi teşvikler verildiğini, sanayiciye yurtdışında açtığı şube, depo, mağaza gibi faaliyetlerde kira bedelinin %75’inin 100 bin dolara kadar desteklendiğini anlattı. Çelik, “Beraberinde personel çalıştırırsa bunu da yıllık 300 bin dolarını hibe desteği olarak veriliyor. Frankfurt’ta yapmak istediğimiz ticaret merkezi ithalatçıyla direkt olarak temas kurma merkezi olacaktır. Ana şirketi kuruldu müdürünü atadık. Sanayicim ihracat potansiyeli varsa malını Frankfurt’ta departmanstore da tanıtıma sunacak biz kendisine destek olacağız. Çorum için bir pozitif ayırım yapacağım. Çorumlu sanayicimiz buraya malını koyacak kira bedeli almayacağız” dedi.

“MARKALAŞIN VE DEĞERLERİNİZİ KORUYUN”

Almanya’da önemli bir etnik pazar bulunduğunu ve bunları köklerine bağlı olduğunu anlatan Uslu, “Bulguru istiyorlar bulgur Türkiye’den geliyor. Diğer kuru bakliyat Türkiye’den geliyor. İsteyen olursa burada bir taban oluşturacağız ve Pazar imkanı sağlayacağız. Etnik pazar deyince Çorum’un üretmeyi unuttuğu Nuh Aleyhisselam’ın gemiden indirdiği gibi dokunulmamış değerler var. Birincisi tavuk değerini koruyun ve markalaştırın.

Modenada sirke üretiyorlar balsamik sirke fiyatı ise çok yüksek. Çorum’un böyle bir değeri var. Üveyik buğdayı. Siez buğdayı Kastamonu’da ekiliyor kilosu 13 liradan satılıyor. Özelliği bu buğdayın nesline dokunulmamış organik olarak üretilmiş olması. Çorum’da da böyle bir çalışma yapılırsa üveyik buğdayının da bir katma değer olacağına inanıyorum” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim