Bu sevgiler bile yüreğinde yer bulamıyorsa, zaten ona da insan denmez.
Asıl önemlisi, bütün insanları sırf “insan” olduğu için sevebilmek, saygı duyabilmek, güzel duygular taşıyabilmektir.
“Sevgi ruhun gıdasıdır” deniyor. İnsan, taşıdığı duygularla anlam kazanıyor; güzel duygular taşıyorsa eğer, “güzel insan” oluyor.
14 Şubat’ta Sevgililer Günü’nü kutlayacağız ya, gazete olarak bu haftaya farklı bir anlam kazandıralım istedik, haftayı “Toplumsal Sevgi Haftası”na dönüştürme çabası içine girdik.
İstiyoruz ki, insanlar hiç karşılıksız, kayıtsız-koşulsuz birbirlerini sevsinler, saysınlar, anlayışla, hoşgörüyle yaklaşsınlar. Çorum, son günlerin kasvetli ortamından birazcık olsun sıyrılsın. Moraller düzelsin, yüzler gülsün…
Sevginin ve güzel duyguların çözemeyeceği sorun yok çünkü. Bildiğimiz bir gerçek var: Sıkıntılar paylaştıkça azalır, sevgi ise paylaştıkça çoğalır.
Hz. Mevlana’nın iki güzel sözünü buraya almak isterim:
“Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından hiçbir şey kaybetmez.”
“Küsmek ve darılmak için bahaneler aramak yerine, sevmek ve sevilmek için çareler arayın.”
Gerçekten, en yakın çevremizden başlayarak tüm insanlara sevgimizi dağıttıkça, yüreğimizdeki sevgiden hiçbir şey eksilmez. Herkes bunu yaptığında ise, toplum kocaman bir sevgi yumağına dönüşür. İnsanlara sırtımızı dönmek için bahane üretmemiz kolaydır, zor olan, güzel olan; sevmenin, saymanın, iyilik etmenin yolunu bulabilmektir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk de, “İnsan gibi yaşamak isteyenler, insan olmak vasfını ve gücünü kendilerinde görmelidirler. Yoksa hiçbir medeni millet, onları kendi aralarında ve safında görmek istemez” demiş.
Yüreğimiz Çorum için, Çorum’un herkes hakkında iyilik ve güzellik düşünen insanları için çarpıyorsa eğer, şu bir hafta boyunca “farkındalık” yaratmak da elimizde.
Sonuçta, bu kentin üzerindeki kara bulutların dağılmaya başladığını, ruhumuzda güneşin açtığını ve toplumsal birliktelikle tüm sıkıntıları aşma gücünü kendimizde bulabileceğimizi farkedeceğiz.
Bilge bir doktor, en iyi ilacın “ilgi, sevgi ve saygı” olduğunu söylemiş. “Ya işe yaramazsa” demişler. Gülümsemiş ve “o zaman dozu artırın” karşılığını vermiş.
Toplumsal Sevgi Haftanız kutlu olsun.


Selda FINDIK

Editör: TE Bilisim