Ak Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, hızlı tren projesinin Ak Parti Seçim Beyannamesi’nde bulunmadığı yönündeki iddialara cevap vererek, parti seçim beyannamesinin “Ulaştırma ve Lojistik” bölümünde, 176. sayfada “Samsun-Çorum-Kırıkkale-Ankara… yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatlarını bölümler halinde yapmaya devam edeceğiz” ibaresinin yer aldığını söyledi.
Seçim beyannamesinde, “Çorum Demiryolu”nun açıkça zikredildiğini ve ayrıca, “Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına imkân sağlayacak şekilde sınırlarımıza kadar oluşturacağımız demiryolu ağımızı, uluslararası sisteme entegre edeceğiz” ifadesinin kullanıldığını anlatan Salim Uslu, pqroje ile ilgili şu teknik bilgileri verdi:
Kırıkkale-Çorum-Samsun Demiryolu Projesi (285 Km.):
Planlanan proje sayesinde Ankara – Çorum - Samsun arası, kısa mesafeli ve yüksek standartlı bir hat haline dönüşecektir.
Bu yeni proje, inşaat çalışmaları devam eden Ankara – Yerköy demiryolu hattının 112. kilometresinden (Çerikli’den) ayrılarak, Çorum – Merzifon – Samsun istikametine giden bir demiryolu hattıdır. Ankara – Samsun hattı yaklaşık 400 Km. olacaktır.
Ayrıca, Merzifon istasyonundan ayrılan ve Amasya – Turhal – Tokat bağlantısını sağlayan bir bağlantı hattı bu çalışma kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Avan proje ve fizibilite etüdü 26.08.2010 tarihinde ihale edilmiş ve 10.06.2013 tarihinde tamamlanmıştır.
Çift hatlı elektrik sinyalli ve 250 km/s hıza göre projelendirilmesi düşünülen söz konusu hattın uygulama projelerinin yapılması işi 2015 yılı yatırım programında 10 Milyon TL bedelle yer almıştır.
Proje çalışması Delice-Çorum, Çorum-Merzifon ve Merzifon-Samsun olmak üzere 3 kesim halinde planlandı.
Delice-Çorum Demiryolu Etüt Proje, Mühendislik ve Danışmanlık Hizmet Alımı ihalesi 9 Haziran tarihinde yapıldı.
Çorum-Merzifon Demiryolu Etüt Proje, Mühendislik ve Danışmanlık Hizmet Alımı ihalesi de 30 Eylül’de TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünce yapıldı. İhale süreçleri devam ediyor.”
Editör: TE Bilisim