Projenin kamuoyuna tanıtılması için dün Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı kahvaltılı bir basın toplantısı düzenlendi.

Şellale Kafe’de gerçekleştirilen toplantıda Çölyak Derneği yöneticileri tarafından hastalık ve proje hakkında çeşitli bilgiler paylaşıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Dernek Başkanı Hacer Kesici, Çölyak hastalığının tahıllarda bulunan glüten isimli bir proteinin bağırsaklarda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Glüten, genetik duyarlılığı olan bireylerin bağırsaklarında yanma şeklinde bir rahatsızlık doğurur. Gelişme geriliği, boy kısalığı ve kilo kaybı, Çölyak hastalığının belirtileri olabilir. Kan testi ve endoskopi ile tanı konulabilir. Bu hastalığın tedavisi ömür boyu diyet yaparak mümkündür. Çölyaklı birey, ancak glütensiz yiyecekler tüketerek yaşam konforunu muhafaza edebilir.” diye konuştu.

“YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ”

Çölyak hastalarının konforlu bir hayat sürdürebilmeleri için ihtiyaç duyulan glütensiz ekmek ve diğer gıda maddelerinin oldukça pahalı olmasından ötürü temin edilmesinde son derece güçlük yaşandığına vurgu yapan Başkan Hacer Kesici, glütensiz besinlerin ülkemizde yerli üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Hacer Kesici, Çorum’da özellikle glütensiz ekmek üreten bir fırına büyük gereksinim duyulduğunun altınız çizdi.

Ardından Çorum Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak, “Çocuklar Sıkılmasın, Çölyak Yakmasın” isimli proje hakkında bilgi verdi.

Projenin 2016 yılında Proje Koordinatörü Muhammed Özenç tarafından hazırlanıp Dernekler Masası aracılığı ile İçişleri Bakanlığı’nın onayına sunulduğunu belirten Dr. Azak, “17.650 TL toplam maliyeti olan projemiz İçişleri Bakanlığı’ndan onay almış ve bugün gerçekleştirdiğimiz tanıtım ve açılış organizasyonuyla faaliyete geçmiştir. Projemiz kapsamında Çölyak ile mücadele edip tüm hayatını ona göre yeniden düzenlemesi gereken çocuklarımızda genellikle göze çarpan depresyon, regresyon, korku, kaygı, fobi, düşmanlık, saldırganlık, bağımlılık-bağımsızlık ve disiplin gibi konulardan kaynaklı sorunların en aza indirgenmesi adına faaliyetler yürütmek amaçlanmıştır.” dedi.

“4 AŞAMALI PROJE”

3 ay sürecek olan proje faaliyetlerinin 4 kategoride gerçekleştirileceğini aktaran Dr. Azak, şu bilgileri paylaştı:

“İlk aşamada Çölyak hastalığının toplumda farkındalığını artırmak maksadıyla broşür, afiş ve dokümanlar hazırlayarak bunların halka ulaşmasını sağlayacağız. Projenin ikin ci ayağını eğitim faaliyetleri oluşturacak. Bu doğrultuda ilköğretim okullarında eğitim toplantıları düzenlenecek. Bu okulların özellikle çölyaklı öğrencilerimizin eğitim gördüğü okullar olması yönünde gayret gösterilecektir. Böylelikle Çölyaklı öğrencilerin arkadaşlarının Çölyak hakkında fikir sahibi olup onları daha iyi anlaması sağlanacaktır. Üçüncü aşamada ise Kadın Kültür Merkezleri gibi topluma rahatlıkla ulaşabileceğimiz yerlerde halkı bilinçlendirecek seminer, çalıştay ve toplantılar plânlanıyoruz. Projemizin son ayağında ise gezi faaliyetleri olacak. Çölyaklılar ve ailelerinden oluşan 1 otobüs misafirimize Çanakkale Gezisi düzenlenecektir. Çölyaklıların en büyük eksikliğini hissettiği şey kendisi gibi olan kişilerle birlikte bir şeyler yapmaktır. Lokanta, pastane, pideci,  pizzacı… vs gibi bir yerde  oturup insanlarla birlikte  bir şeyler atıştırmak hemen hemen imkansızdır. Çanakkale gezimiz sırasında Çölyaklıların birlikte gezip, birlikte oturup, birlikte yemek yiyip kahvaltı yapmalarını sağlayarak beraberce zaman geçirilmenin mutluluğu yaşatılacaktır. Bu gezi sayesinde Çölyaklılar’da bir kader birliği ve yoldaşlık, arkadaşlık ve kardeşlik ortamı tesis edilmeye çalışılacaktır.”

Bu faaliyetlerin sonucunda Çölyaklılar ve ailelerine yardımcı olmanın yanında toplumda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Azak, “Çocuklar Sıkılmasın, Çölyak Yakmasın” isimli projenin hayata geçirilmesinde katkı sağlayan başta İçişleri Bakanlığı yetkilileri olmak üzere emeği geçen tüm ilgililere teşekkür etti. Başkan Yardımcısı Mustafa Azak, ayrıca projenin daha etkin olabilmesi için Çorum yerel basınının desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim