Yılın ilk bölümünde arpa hasadı yapan Uğrak Köyü Muhtarı Yaşar Sayar, yılın ikinci bölümünde de ayçiçeği dikti. İkinci mahsulün hasadı, dün Vali Necmeddin Kılıç’ın da katıldığı bir törenle dün yapıldı.

Yaşar Sayar’ın tarlasında gerçekleştirilen törene, Vali Necmeddin Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, Çorum Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Çelik, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile köy halkı katıldı.

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, “Bugün burada 270 dekar alanda 2. Ürünün hasadını yapacağız. 5 bin 400 dekar arazisi var köyümüzün. Arazinin taban suyu yüksek. Yani yeraltında 15 metreden su çıkıyor. Bu bölgede tek ürün ekilmesini istemiyoruz. Çift ürün ekilmesi daha iyi olacaktır. Bu noktada sayın muhtarımız öncülüğünde doğru bir sulamayla iyi bir netice alındı.” diye konuştu.

Uğrak Köyü Muhtarı Yaşar Sayar ise “Böyle bir şey düşündük ve deneyelim dedik. Allah yüzümüze baktı ve ürünümüzü aldık. Şimdi hasadımızı yapacağız. Bugün de nasip olursa biçeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Vali Necmeddin Kılıç, Çorum’da bir yılda iki mahsul alınabildiğini belirterek, “Ben bütün Çorumlu çiftçilerimize sesleniyorum; Çorum’da ikinci mahsul alınabilmektedir. İş programınızı ona göre yapın.” dedi.

Vali Kılıç, milleti zenginleştirmek için projeler geliştirdiklerini, bu projeleri gün be gün takip edeceklerini ifade etti. Çorum’un en önemli gelirlerinden birisinin tarım ve hayvancılık olduğunu vurgulayan Vali Kılıç, çiftçilere seslendi. Çorum’da bir yılda iki mahsulün alınabildiğini belirten Vali Kılıç, şunları söyledi:

“Bizim 150 senedir sorunlarımızın başında fakirlik gelmektedir. Allah’a şükür devletimiz 15 yıldır fakirliğin üstesinden geldi. Artık milli gelir noktasında dünyanın iyi ülkelerinden birisiyiz ama zenginleşmemiz gerekiyor. Tüm sorunların çözümü bizim milli gelirimizin yükselmesi olacaktır. Dolayısıyla illerimizde insanımızı zenginleştirmek için bir dizi proje hazırlamak ve bu projeleri gün be gün izlememiz lazım.

Çorum’un sacayaklarından birisi de şüphesiz ki tarım ve hayvancılıktır. Tarımda yapılması gereken çok şey var. Muhakkak suretle suyla toprağı buluşturmamız gerekiyor. Bugün itibariyle Çorum’da sulanabilir tarım arazilerinin tamamı Devlet Su İşleri tarafından yapılan hizmetlerin tamamlanmasıyla su, toprakla buluşacaktır. Bunun ardından oluşturacağımız bitki değişiklikleridir.

Bir yılda birden fazla ürün almaya gayret ediyoruz. Ben muhtarımızı tebrik ediyorum. Çorum’da ilk defa 2. Mahsul ekildi. Bu bir demastrasyon çalışmasıdır ve başarılı olmuştur. Ben bütün Çorumlu çiftçilerimize sesleniyorum; Çorum’da ikinci mahsul alınabilmektedir. Bundan böyle çiftçilerimiz iş programlarını yaparken iki mahsulü düşünürlerse kendileri açısından zenginleşmenin ön şartı gerçekleşmiş olur. Çok güzel bir yol açıldı. Çorum çiftçimiz bundan sonra gelecek yıl ikinci ürünü daha fazla deneyeceklerdir.”

Konuşmaların ardından biçerdöverin direksiyonuna geçen Vali Necmeddin Kılıç, Muhtar Yaşar Sayar’ın tarlasındaki ayçiçeği hasadını yaptı.

Hasat töreni, katılımcılara yemek ikramının ardından sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim