Çorum Kafkas Kültür Derneği tarafından, 21 Mayıs Çerkez Soykırımı ve Sürgünü'nün 152. Yıldönümü dolayısıyla bir anma etkinliği düzenlendi.
Hürriyet Meydanı'nda Cumartesi günü bir araya gelen Dernek üyeleri, Çarlık Rusyası tarafından 21 Mayıs 1864 tarihinde Kafkasya'dan sürülen ve bu sürgün sırasında hayatını kaybeden Çerkezler'i andılar.
Burada bir basın açıklaması yapan Çorum Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bingöl, 101 yıl süren Rus-Kafkas Savaşları'nın 21 Mayıs 1864’de Rusya'nın galibiyetiyle sonuçlanması üzerine yüz binlerce Çerkez'in anayurtlarını terk etmek zorunda bırakıldığını anımsatarak, "21 Mayıs, halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya’nın Çerkezsiz bırakılmasının ve tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıldönümüdür." dedi.
Mehmet Bingöl, Çerkez Soykırımı ve Sürgünü'nün üzerinden 152 yıl geçmiş olmasına rağmen olumsuz etkilerinin hâlâ devam ettiğini ve Çerkezler'in çektiği acılara her gün bir yenisinin eklendiğini belirterek, "152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu Kafkasya'da azınlık durumuna düşen Çerkezler, kendi toprakları Kafkasya'da dahi eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıyadır. Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkâr ve asimilasyon politikaları da Çerkezler'in kendi kimlikleriyle var olabilmelerinin önündeki önemli bir engeldir." diye konuştu.
Bingöl açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
"Özellikle son 15 yılda Rusya’da merkeziyetçi eğilimlerin güçlendiği görülmektedir. Bu doğrultuda Kafkasya’da anadil eğitimi ve kullanımı giderek kısıtlanmaktadır. Türkiye’de anadil eğitimi, kültürel hakların yaşama geçirilmesi, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması gibi demokratik taleplerimize ilgili merciler sessiz kalmakta, sürgün ve soykırımın tanınması ve haklarımızın iadesi yönünde verilen sözlere rağmen gerekli girişimler yapılmamaktadır.
Tüm bunların yanı sıra iki ülke arasında gerginliğe neden olan uçak krizi hâli hazırdaki kazanımlarımıza da büyük ölçüde zarar vermiştir. Rusya’da soydaşlarımıza yönelik haksız uygulamaların yanı sıra Türkiye'de yaşadığımız sorunların çözümü için başvurduğumuz mercilerin tutumları, toplumsal taleplerimiz konusundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürmemiz gerektiğini bize bir kez daha göstermiştir. Zira Türkiye ve Rusya sürdürülebilir bir işbirliği ve istikrar için toplumumuza muhtaçtır.
Biz Çerkezler her şeye rağmen; hem anavatanımızda hem de diasporada kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. Başta Rusya Federasyonu olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz: Çerkez Soykırımı ve Sürgünü tanınmalı, tarihsel haksızlıklar giderilmeli ve adalet sağlanmalıdır.
Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Çerkez Soykırımı ve Sürgünü'nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilân ediyor; Sürgün yolunda kaybettiğimiz atalarımızı ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz."



TOPLU KAN BAĞIŞI
Basın açıklamasının ardından Gazi Caddesi boyunca sessiz bir yürüyüş gerçekleştiren Dernek üyeleri daha sonra Pirbaba Parkı önünde konuşlanan Kızılay Kan Merkezi'ne ait otobüste topluca kan bağışında bulundular.
Anma etkinlikleri kapsamında Cumartesi akşamı ayrıca Ziraat Odası karşısında bulunan Çorum Kafkas Kültür Derneği'nde bir program düzenlendi. Tüm etkinliklere Kafkas Dernekleri Genel Sekreteri Melike Meryem Atlay ile Çorum Kafkas Derneği Başkanı Hüseyin Ercan da katıldı.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim