Ak Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu Üyesi, Çorum Milletvekili Dr. Cahit Bağcı, Başbakan Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün Tekirdağ’da, pirinçte KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirileceği müjdesini vermesinden sonra, Türkiye’nin tüm çeltik üretim alanlarından tebrik ve teşekkür mesajları ve telefonları alıyor.
Kızılırmak vadisi ve Trakya başta olmak üzere, ülkemizin önemli çeltik üretim bölgelerinden, Bağcı’ya adeta mesaj yağıyor.
Zira Bağcı, Türkiye genelinde çeltik üreticilerinin sorunlarına sahip çıkma adına “mücadelenin simgesi” haline gelmişti. KDV konusunda arzulanan sonucun alınmasında da, Bağcı’nın büyük paya sahip olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.

ERDOĞAN’A MEKTUP YAZMIŞTI
Çorum Milletvekili Bağcı, pirinçte KDV’nin %1 e inmesi gerektiğini, üyesi bulunduğu Bütçe ve Plan Komisyonu’nda ve TBMM’de vergi düzenlemeleri görüşülürken sürekli gündeme getirmiş, 17 Nisan 2012 tarihinde de, dönemin BaşbakanıRecep Tayyip Erdoğan’a, konunun önemini dile getiren bir mektubu Ak Parti Grup Toplantısı öncesi vermişti.

360 BİN TONDAN 900 BİN TONA
Bağcı bu mektubunda, ülkemizde çeltik üretim miktarının 2002 yılından 2011 yılına kadar % 150 artış göstererek 360 bin tondan yaklaşık 900 bin tona yükseldiğini, çeltik kim alanlarının da 60 bin hektardan 103 bin hektara çıktığını anlatarak, üretim maliyetindeki artışın pirinç fiyatını yükselttiğini, prim, mazot, gübre ve tohumluk desteklerinin ise maliyetin yüzde 15’ini geçemediğini ifade etmişti.

TEMEL BESİN MADDESİ
Milletvekili Bağcı, mektubunda, “Sofralarımızın vazgeçilmez besin maddesi pirincin, et, bulgur, nohut, fasulye, mısır, tahıl gibi bakliyatları da kapsayan temel besin kaynakları arasında sayılması ve temel besin kaynaklarına uygulanan (% 8’den % 1’e) KDV indiriminin pirince de uygulanması, hem üretici hem de tüketici açısından büyük önem arz etmektedir” değerlendirmesini yapmıştı.

MÜJDEYİ TEKİRDAĞ’DA VERDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, pirinçte KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e irndirileceği müjdesini, önceki gün Tekirdağ’da verdi.
Bunun üzerine Bağcı’ya, pirinç üreticilerinden tebrik ve teşekkür mesajları ve telefonları yağmaya başladı.
Keşan’dan Terme’ye Bafra’dan Osmancık’a, Gönen’den İpsala’ya ve Tosya’dan İskilip’e kadar ülkemizde pirinç üretimi yapılan bölgeler için son derece önemli bir ürün olan çeltikte KDV indirimi büyük bir sevinç yarattı.

PİRİNÇ MÜCADELESİNİ VEREN VEKİL
Türkiye’de pirincin mücadelesini yapan milletvekili olarak gündem oluşturan Bağcı, geçtiğimiz yıllarda , pirincin dünyanın yarısından fazlası için besin değeri açısından büyük önem taşıdığını dile getirmiş ve Çorum ekonomisi açısından da pirinç tarımının önemine değinerek Osmancık, Kargı, Oğuzlar, Dodurga, İskilip, Bayat, Laçin ve Uğurludağ olmak üzere Çorum’un 8 ilçesinde pirinç tarımının yapıldığını ifade etmişti.

TÜKETİCİ İÇİN DE ANLAMLI
Pirinçte KDV nin %1 e indirilmesi için verilen mücadelede ülkemizde pirinç tarımı yapılan bütün bölge çiftçilerinin umudu olan Bağcı’nın mücadelesi şimdi neticesini verdi. Sodyum,Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Fosfor, E Vitamini, B1 vitamini (Tiyamin),B2 vitamini (Riboflavin) mineral ve vitamin zengini olan ve bu sebeple yüksek besin değeri taşıyan pirinçte KDV’nin % 8 den % 1 e inmesi gerek pirinç üreticisi ve gerekse tüketici açısından büyük anlam ifade ediyor.

BÖLGE SORUNLARININ TAKİPÇİSİ
Bölgesinin hassasiyetlerini çok iyi analiz eden Bağcı bölgesine sahip çıkarak tıpkı Kırkdilim sorununun çözülmesi, Çorum- Osmancık bölünmüş yolu, Obruk-Dutludere sulama projesi, Osmancık OSB gibi bölge için önem arz eden pek çok önemli konunun yakın takipçisi olan ve sonuçlandıran Bağcı'nın, çeltikte KDV nin indirilmesi mücadelesi de önümüzdeki günlerde yapılacak olan Bakanlar Kurulu kararı ile sonuçlanacak.
Editör: TE Bilisim