Panele, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Özden ve Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek konuşmacı olarak katıldı.
Panelde söz alan Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, Çanakkale Savaşlarıyla ilgili olarak Mustafa Kemal’in cephedeki geri çekilmeme kararlılığının ve askerlerin savaş motivasyonlarını yüksek tutmasının zaferin kazanılmasındaki en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demiryürek ayrıca, Çanakkale Zaferi’nin Türkiye Cumhuriyeti var oldukça anılacağını söyledi.
Panelde söz alan bir diğer konuşmacı Prof. Dr. Neşe Özden ise, Çanakkale Savaşı’nın I. Dünya Savaşı içerisinde sadece bir muharebe olarak görülemeyeceğini belirterek, Çanakkale’nin tek başına incelenmesi gereken bir savaş olduğunun altını çizdi.
Çanakkale Savaşı’nın anlaşılabilmesi için öncelikle Birinci Dünya Savaşı’nın sebeplerinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özden, savaşın asıl sebebinin Osmanlı topraklarında “manda ve kondominyon” ile dolaylı bir sömürge sistemi kurmak olduğunu söyledi.
Hem 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Savaşı’nın hem de Çanakkale Kara Muharebelerinin Mustafa Kemal’in başarılı savaş idaresi sonucunda kazanılmasının İngiliz hükumetini zor durumda bıraktığını ifade eden Prof. Dr. Özden, Türk ordularının zaferinin bir başka İngiliz başbakanı olan Lloyd George’un da siyasi kariyerini bitirdiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Özden ayrıca, Çanakkale Zaferi’nin milli birliğimizin oluşmasındaki en önemli yapı taşlarından biri olduğunu söyledi. Panel, soru cevap kısmı ile sona erdi.


(Hitit Üniversitesi)
Editör: TE Bilisim