Çorum Belediyesi’nin 2018 yılı bütçe gider ve gelir kesin hesabının onaylandığı toplantıda konuşan Nazik Bulut, Belediye Meclisi’nin belediyenin hem karar alma hem de denetim organı olduğunu ifade erek, “Bu anlamda burada alınacak tüm kararlarda hepimizin sorumlulukları vardır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar giderek derinleşmekte iken, Vatandaşa tasarruf tedbirleri önerenler, ellerinin altındaki bütçeleri hoyratça ve insafsızca kullandılar” dedi.

“KAYNAKLAR NEREDE KULLANILDI, AÇIKLANSIN”

2018 bütçe gelirinin yüzde 42’sinin borç yükü altında olduğuna değinen Bulut, “Çorum Belediyesinin 2018 yılı 550 milyon lira gider bütçesi ile 390 milyon gelir bütçesi arasındaki 160 milyon lira cari açığı çeşitli finans kuruluşlarından alınan banka kredileriyle denkleştirildiği görülmüştür. Bu şu anlama gelmektedir; bütçe gelirlerimizin yüzde 42’i borç yükü altındadır.

Buna rağmen; bütçe yeterli görülmemiş, ulaşım hizmetlerine otobüs alınması için ek bütçe yapılıp 55 milyon bütçeye ilave edilmiş, yetmemiş 206 milyonluk gayrimenkul satışı yapılmıştır. Belediye’nin asli görevi olan ulaşım sorunu felç olmuşken 55 milyonluk bütçeyle otobüs alınmayıp, peki bu kaynaklar nerelerde kullanılmıştır. Açıklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“SONRAKİ YILLAR İÇİN 63 MİLYON LİRA FAİZ BORCU TAHAKKUK ETMİŞ”

2018 yılı bütçe gerçekleşmeleri incelendiğinde, bütçenin % 49’unun yatırımları içeren sermaye giderlerinde kullanıldığı belirten Bulut, “Ancak faiz giderlerinin bütçe tahminlerine göre gerçekleşen tutarlarının oldukça üstünde gerçekleşmesi ve kullanılan banka kredileri dikkate alındığında öz gelirler ile yatırım yapılamadığı, belediye yatırımlarının borçlanılarak gerçekleştirildiği, uzun bir süre kredi borçlarının devam edeceği görülmektedir. Bu bağlamda, bir önceki yılla karşılaştırma yapacak olursak; 2018 yılı içerisinde ödenen faiz gideri 29 milyon iken 2019 yılında ödeyeceğimiz faiz 42 milyona yükselmiştir. Yani bir önceki yıla göre 13 milyon daha artmıştır. Sonraki yıllarda tahakkuk eden faiz giderleri ise 63 milyondur. Sadece 2019 yılı içerisinde ödenecek banka kredisi yaklaşık 62 milyon olup, gelecek yıllarda tahakkuk eden banka kredisi toplamı 210 milyon liradır” şeklinde konuştu.

“BORÇ, HER GEÇEN GÜN ÇOĞALMAKTADIR”

Alacakların tahsil oranının beklentilerin çok altında kaldığı için cari açığın giderek arttığını ve buna bağlı olarak borç stokunun her geçen gün çoğaldığını belirten Bulut, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Raporları incelediğimizde en büyük gelir kalemi olan vergi gelirlerinin tahsil oranı % 54’ken kira gelirlerinin tahsil oranı % 48’de kalmıştır. Çorum Belediyesi kira alacaklarını neden tahsil edememektedir? Yeni dönemde kira alacaklarının tahsili için çözüm politikaları nelerdir?”

“BU HARCAMALAR NE KADAR GERÇEKÇİDİR?”

“Tahsil edilemeyen her alacak borçlanma ihtiyacı doğuracağından en kısa sürede Çorum Belediyesi’nin izlemiş olduğu mali politikalar konusunda önlem alması ve tahsilat oranını artırması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, elektrik, haberleşme, akaryakıt, kiralanan iş makinaları, taşıtlar, araçların yedek parçaları, bakım ve onarımları konusunun ciddi bir takibe alınıp bu konuda maksimum tasarrufa gidilmesi gerekmektedir. Bunu söylerken dayanağımız şudur; gerçekleşen gider hesaplarına baktığımızda en büyük kalemleri oluşturan giderler arasında akaryakıt sarfiyatı 25 milyon, Araçların bakım onarım sanayi ve lastik giderleri 18 milyondur.”(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim